Uit de kast: 'Ik was keurig getrouwd met een man'

De maatschappij door Madelon

De situatie kan keer op keer anders zijn, maar het idee is altijd hetzelfde: een coming out. Ook op latere leeftijd kun je er als vrouw achterkomen dat je lesbisch bent. En dan? LeZeressen en ervaringsdeskundigen Dagny en Bianca vertellen en geven tips.

De laatste jaren, maar zeker sinds het moment dat het KRO-programma Uit De Kast uitgezonden wordt, is een coming out helemaal niet zo gek meer om over te praten. Over het algemeen krijgen mensen veel begrip als ze uitkomen voor het feit dat ze bi- of homoseksueel zijn, maar dit is lang niet altijd zo. Om die reden is het moment van een coming out natuurlijk hartstikke spannend. Hoe zou je omgeving reageren? Je familie, je vrienden? Gaat er niks veranderen? Word je niet raar aangekeken door iedereen? Of zouden mensen misschien al iets door gehad hebben?



Ervaringen

Hoe dan ook, een coming out is eng. Dagny (24) kan hierover meepraten. ?Ik heb vijf jaar tegen mijn coming out opgezien?, vertelt ze. ?Ik weet al sinds mijn twaalfde echt dat ik op vrouwen val. Ik snapte nooit waarom alle meisjes achter de jongens aan zaten op de basisschool, of wat er leuk was aan hand in hand lopen met een jongen. Toen ik 12 was, begreep ik waarom ik het niet snapte: ik viel op vrouwen.?

Dagny heeft in haar directe omgeving een makkelijke coming out gehad. ?Mijn ouders vonden het allebei helemaal prima, dat was erg fijn?, zegt ze. ?Ze zijn heel open minded. Maar toch is het eng. Je moet iets gaan vertellen wat gaat over je hart, en je wil natuurlijk nooit dat je hart gebroken wordt. Wat als ze ervan schrikken en toch iets lulligs zeggen??

Voor Dagny hield het ?uit de kast komen? na haar coming out nog niet op. ?Eigenlijk ben je er nooit klaar mee?, zegt ze. ?Je blijft het je hele leven doen. Bij ieder feestje, nieuwe baan, nieuwe sport, nieuw teamlid of iedere andere situatie waarin je een nieuw iemand ontmoet, moet je het weer vertellen.? Dagny geeft aan dat het wel steeds makkelijker wordt. ?De vraag of iemand een vriend heeft is nou eenmaal gangbaar. Als ik denk dat het weleens een issue zou kunnen zijn, of als ik weet dat ik die persoon maar kort zie en daarna nooit meer, zeg ik maar gewoon 'ja'.?



Getrouwd met een man

De coming out van Bianca (40) verliep iets anders: zij is zelfs een tijd getrouwd geweest met een man. "Ik ben in februari 2007 uit de kast gekomen?, vertelt ze. ?Mijn ex-man en ik waren toen een klein jaar gescheiden. Ik wist al heel jong dat ik op vrouwen viel, maar toen ik dat op mijn 18e aan mijn ouders vertelde, kon ik, zacht uitgedrukt, het huis verlaten. Ik koos eieren voor mijn geld en trouwde netjes, zoals het hoorde, met een man."

Bianca heeft haar echtgenoot vrij snel verteld dat ze op vrouwen viel. "We leefden al die jaren gezellig samen, maar een echt stel waren we niet. Seks hadden we sporadisch, omdat het zo hoorde, maar wat een ramp vond ik dat??

Achteraf valt alles mee
Toen Bianca gescheiden was, besloot ze dat het tijd was voor een ?tweede? coming out. ?Iedereen reageerde toen erg positief?, zegt ze. In de loop der jaren wisten steeds meer mensen van de gevoelens van Bianca. ?Mijn ex was totaal niet verbaasd. Een goede vriendin spoorde me zelfs aan om uit de kast te komen. Daarna vertelde ik het mijn zoon van 7, mijn ex-schoonouders en mijn collega?s. Het viel allemaal reuze mee. Tegen de reactie van mijn zoon zag ik wel op, maar de rest zou me een worst zijn. Ik had al te lang geleefd naar de maatstaven van anderen.?



Ook Dagny vertelt dat het haar achteraf allemaal mee is gevallen. ?Mijn ouders hadden er al eerder naar gevraagd, en hadden ook benadrukt dat het gewoon prima zou zijn?, zegt ze. ?Vaak krijg je van oudere mensen lullige reacties. Ik heb ook wel een aantal vervelende schoonouders gehad, dus vriendinnen wiens coming out erg heftig was. Ik ben nu dan ook extra blij dat mijn coming out zo goed ging.?

Tips
Uit eigen ervaringen hebben Dagny en Bianca een aantal tips, voor vrouwen die worstelen met hun gevoelens.

  • Oefen met een vriend(in). Dagny: ?Vaak is het makkelijker om het aan een goede vriend of vriendin te vertellen. Zo kun je oefenen voor het moment dat je het aan je ouders moet vertellen, dat is toch vaak het spannendst.?
  • Heb iemand om op terug te vallen. Dagny: ?Iemand die letterlijk naast je zit, maar ook iemand die buiten, thuis of naast de telefoon op je wacht. Mocht er een vervelende reactie komen, dan kun je meteen bij iemand terecht die het verhaal al kent.?
  • Kies voor jezelf. Bianca: ?Laat je niet te veel domineren door anderen. Ik deed dat wel. Kies voor jezelf en neem je eigen tijd. Je staat niet alleen en komt er sterk uit.?
  • Geef mensen de tijd om het te accepteren. Dagny: ?Voor jou was je coming out een proces. Jij hebt het inmiddels geaccepteerd, maar anderen staan bij jouw coming out aan het begin van dat proces. Zij zijn vaak nog niet toe aan acceptatie, en schrikken ervan.?
  • Praat met lotgenoten. Bianca: ?Ik heb nu contact met een meisje van 17 in eenzelfde situatie, en ik merk dat zij veel steun heeft aan onze gesprekken. Ik krijg geregeld een lange mail van haar, met twijfels en vragen. Heel bijzonder.?
  • Doe het op een andere manier. Dagny: ?Als je het toch te eng vindt om je coming out face to face te doen, schrijf dan een brief of mail of maak een filmpje, zodat je dat aan je ouders kunt geven.?
Heb jij ervaring met een coming out? Bij jezelf, een familielid of vriendin van je?