Lucia Rijker en de kracht van stilte

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Wat hebben een violist, een geluidskunstenaar, twee vrienden die tuinen ontwerpen en een zenmonnik met elkaar gemeen? Bij allemaal speelt stilte een grote rol in hun dagelijks leven.

Boeddhist en meervoudig wereldkampioen boksen Lucia Rijker ontmoet hen tijdens haar zoektocht naar de verschillende facetten van stilte. Altvioliste Esther Apituley laat Lucia ervaren wat stilte in het Concertgebouw met je doet. Ze stelt haar de vraag wat haar dichter bij haar ziel brengt; de muziek of de stilte? Filmmaker Frans Zwartjes licht de zeggingskracht van zijn dialoogloze films toe. Naar aanleiding van de 'damschreeuwer' op 4 mei jongstleden wordt de breekbaarheid van stilte belicht.

IT-compagnons Monique Pohlen en Peter Gramberg vinden balans in hun leven door de stilte in tuinontwerpen te zoeken. Geluidskunstenares Nathalie Bruis verbeeldt de stilte, en zenmeester Tenkei Roshi Koppens laat weten dat hij pas via zijn leermeesters de diepere lagen van stilte heeft bereikt.

Lucia Rijker verblijft uiteindelijk lange tijd alleen en probeert er achter te komen welke wijsheid en kracht de stilte haar schenkt.

De film wordt om 23.30 uur uitgezonden op Nederland 2.