Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Drunkorexia: extreem lijnen om drankkilo's tegen te gaan

Reageer 0

Naast vriezers vol pizza’s en een tekort aan lichaamsbeweging, is ook alcohol een grote dikmaker voor studentes. De 'oplossing' hiervoor is om doordeweeks bijna niks meer te eten zodat ze in het weekend los kunnen gaan: drunkorexia.

Uitgaan, (veel) alcohol drinken en een vette hap als afsluiter: een gemiddeld studente leidt dit leven. Niks mis mee af en toe, maar het kan nou eenmaal niet in combinatie met het huidige schoonheidsideaal; hoe slanker, hoe beter.
 
Een wijntje op zijn tijd
Een wijntje op zijn tijd kan prima. Maar een weekendje stappen leidt al snel tot een zuipfestijn als student zijnde. Wie flink doorhaalt, loopt daarom het risico een paar kilo's aan te komen. Als studenten op kamers gaan, komen ze in de eerste drie maanden gemiddeld dan ook 1,2 kilo aan. Ben je lid van een studentenvereniging? Dan is het nog een tikje erger: dat gemiddelde ligt rond de 2,1 kilo! Meer drank en minder bewegen is de boosdoener hiervan. Om dat te compenseren gaan veel studenten de rest van de week extreem lijnen. Dit meldt RTLNieuws
 

 
Hoge druk 
"Dit is een fenomeen dat vijf jaar geleden echt ondenkbaar was. De druk op vrouwen om slank te zijn neemt enorm toe", aldus Elske van den Berg van Novarum, een behandelcentrum voor eetstoornissen. Volgens Van den Berg gaan de studentes vaak een paar dagen vasten of slaan ze maaltijden over, zodat ze in het weekend een paar biertjes meer kunnen drinken. 
 
Twee opties 
Er zijn twee opties om in shape te blijven: minder drinken of minder eten. De druk om veel te drinken is hoog onder studenten(verenigingen), maar de druk om tegelijkertijd slank te zijn ligt nog een tikje hoger. “Lijnen wordt gezien als iets goeds en slank is mooi.” Het is volgens Elske van den Berg een zorgelijke ontwikkeling, omdat het lijnen steeds meer als 'normaal' wordt gezien. "Het is normaal om niet te eten en juist veel te drinken. Drunkorexia is nog niet echt een eetstoornis, zoals anorexia, maar het kan hier wel in uitmonden."
 
Wat zijn de grote caloriebommen? 
 • Rode wijn (155 calorieën, 125 ml)
 • Witte wijn (155 calorieën, 125 ml)
 • Bier (110 calorieën, 250 ml)
 • Likeur (110 calorieën, 35 ml)
 • Rosé (110 calorieën, 125 ml)
Wat vind jij van deze afvalmethode onder studentes? 
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 4 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • girlfromdelft

  Haha in 't weekend? Eerder de dinsdag en de donderdag, dat zijn de studenten stapavonden. Echter is je eigen kop erbij houden als het om alcohol gaat een beter idee, en wil je dan zelf goed laag gaan. Dan zijn die hardloop schoenen zo gevonden. Wat nou maaltijden overslaan? Met je luie kont van de bank af komen en gaan sporten.

 • Karin

  Wat er allemaal gezopen wordt op studentenverenigingen vind ik sowieso kansloos. Ik ben ook op kamers gegaan, maar ik denk dat ik totaal 1 kilo ben aangekomen in al die jaren. Terwijl ik ook een superstudententijd heb gehad!

 • Coby Bouman

  Je eigen plan trekken, geen meeloper /zuiper worden of zijn. Is een veel beter idee!

 • Chantal

  Wat een achterlijk gedoe weer... De effecten van alcohol op je lichaam zijn nog veel erger als je te weinig voedsel (dus te weinig vitaminen, mineralen e.d.) binnenkrijgt.

  Drink minder (of niet, nog beter), stop met de dronken vreetfestijnen en eet en beweeg normaal. Dan is er echt niets aan de hand.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen