Mijn mening: ''Een vaste baan? Mij niet gezien.'

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Een horde doemdenkers liet van zich horen, toen ik mijn eerste stappen als freelance journaliste zette. Als startende freelancer kun je het hoofd toch niet boven water houden? Nee, dit was volgens hen gewoon een leuk bijbaantje. Die onzekere inkomsten zouden ook alleen maar voor stress zorgen. En als ik een huisje wilde kopen, kon ik volgens hen niet anders dan kiezen voor een vaste baan. Nooit heb ik me iets van hen aangetrokken. Ik geloofde in mezelf en ging ervoor. Die financiële onzekerheid zorgt helemaal niet voor stress, het zorgt er juist voor dat ik scherp blijf en met nieuwe plannen kom.

Eenzaam. Dat is mijn bestaan als ik de vooroordelen mag geloven. Sommige mensen zien mezelfs als een huisvrouwtje dat thuis ook een paar verhalen schrijft. Ik moet jullie teleurstellen. Ik mis de gesprekken met een collega bij de koffieautomaat of het kopieermachine echt niet. Zeg nu eerlijk, daar wordt toch vooral geroddeld. Als er een deadline in zicht komt, heb ik sowieso geen zin in gebabbel. En dat is het nadeel van thuiswerken. Helaas heeft niet iedereen in de gaten dat een freelancer gewoon aan het werk is en echt niet altijd tijd heeft voor bakkie koffie en een praatje. Freelancende vrouwen zijn geen huisvrouwen met een bijbaantje, maar echte zakenvrouwen!

Vijf dagen in de week, acht uur per dag hetzelfde kunstje doen? Ik moet er niet aan denken. Als je je braaf aan de regeltjes van je leidinggevende moet houden, wordt werken volgens mij meer een 'moetje' dan een uitdaging.Kijk er zijn natuurlijk mensen die zich helemaal uit de naad werken, maar wat krijg je daar voor? Maandelijks wordt toch hetzelfde bedrag gestort. Oké, soms krijg je een bonusje, maar de baas gaat er met de winst vandoor. Op zo'n moment ben ik blij dat ik voor ieder uur dat ik werk ook echt betaald krijg. Ik zeur nooit over een baas die door al het werk dat ik heb gedaan nu in een luxe sportwagen kan rijden.

Er zijn vast veelzijdige banen, waar je echt gewaardeerd wordt. Maar heb je daar de vrijheid die ik nu heb? Nee! Als de halfjaarlijkse controle voor de tandarts op het programma staat, moet je als eerste in de stoel zitten, zodat je nog even voor werktijd kan. En dat bezoekje aan de huisarts moet op tijd gemeld worden, zodat je een een paar uurtjes vrij kunt nemen. Kijk jij verveeld naar de klok? Wil het even niet lukken? Ach, die momenten heb ik ook wel eens, maar dan doe ik gewoon een wasje. Zo wordt ieder moment efficiënt benut.

Nee, ik wil nooit meer anders!