Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Emotioneel bericht van vriend over gewelddadige dood van Sofie gaat viral

Afgelopen weekend overleed een oud-huisgenoot van journalist Michiel Klaassen (29). Het gaat om de 27-jarige Sofie. Ze werd zwaargewond op een stoep gevonden voor het appartement dat de twee met anderen deelden in Amsterdam-Oost. Ambulancepersoneel probeerde haar nog te redden, maar het was te laat. Michiel is geschokt door haar dood en schreef er vanuit New York een emotioneel bericht over op zijn blog.

Lees ook: Twitter enthousiast over actie Lubach tegen kinderarbeid in kledingindustrie

Gezellig huis

"Sofie is dood. Ze was 27 jaar en mijn huisgenoot toen ik in Amsterdam woonde. Ze kwam door geweld om het leven en de politie gaat uit van een misdrijf", begint Michiel zijn blog, die Thuis en de Zon heet. Hij schrijft dat hij, Sofie en de andere huisgenoten een heel goede band hadden. "We bakten taart, dronken thee uit een bonte verzameling mokken en glazen en iedereen zong liedjes. Een hippie-huishouden." Ze zijn geschokt door de mysterieuze dood van Sofie. "Samen met mijn huisgenoten van toen tast ik in het duister en ben ik waanzinnig in de war."

Opperhippie

Volgens Michiel was Sofie een "opperhippie" met een lach - nee grijns - die niet van haar gezicht af te krijgen was. "Geld interesseerde haar niet, ze deed waar ze zin in had, ze fotografeerde en danste." Ook was ze dol op reizen. Toen Michiel naar New York vertrok voor werk, zat Sofie in Mexico. "Ze had het fijn in Mexico. De vrolijkheid inspireerde haar."

Waarom

Hij sluit het emotionele bericht af met: "Al mijn vragen – waarom, godverdomme, waarom – zijn voor later. Vanavond drink ik op Sofie, op haar dromen, op haar lef, op haar lach. Een groot glas thee, speciaal voor de zon in huis."

De politie gaat ervanuit dat Sofie door een misdrijf om het leven is gekomen en zoekt nog getuigen.

Update: Uit onderzoek is gebleken dat Sofie om het leven kwam na een val.

Lees ook: Het blijft shocking: in deze landen is abortus nog steeds verboden