Mijn mening: Lactacyd overschat?

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Bezigheden als vrijen, menstrueren, sporten, maar ook het afvegen met toiletpapier, het inbrengen van een tampon, en het gebruik van scheerschuim schijnen volgens de makers van Lactacyd een grote invloed te hebben op de vagina. Om nog maar niet te spreken over de invloed van de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en menopauze. Zelfs warm weer schijnt de behoefte van de vagina aan verfrissing te vergroten. Voor al deze factoren die blijkbaar jeuk en irritatie kunnen veroorzaken, heeft Lactacyd natuurlijk de oplossing. Gebruik dagelijks hun producten, is het advies.

Ik begrijp dat een slechte hygiëne, eventueel die strakke broeken en strings of het gebruik van medicamenten zoals antibiotica van invloed kunnen zijn op de natuurlijke balans van de vagina. Maar die laatste woorden zeggen al genoeg. De vagina heeft een eigen en heel natuurlijk beschermingsmechanisme. Het melkzuur dat in de vagina wordt aangemaakt, zorgt dat de zuurgraad in de vagina in balans wordt gehouden. Dit staat ook te lezen op de site van Lactacyd. Volgens hen is echter deze natuurlijke balans heel gemakkelijk te verstoren door onschuldige gebeurtenissen.

Maar het lijstje van onschuldige gebeurtenissen die zij aandragen bevat enkel dagelijkse dingen. Dat naar mijn idee insinueert dat je heden ten dage niet eens meer zonder intiem-verzorgingsproducten kan. Op de skinny jeans, de string en de antiobiotica na, is de schommeling van je hormoonhuishouding een heel natuurlijk proces. Daar is helemaal niets vreemds aan. Het vrouwelijk lichaam is hierop gemaakt. De hormonale cyclus van het vrouwenlichaam is de meest natuurlijke cyclus. Niet voor niets werd de menstruatie vroeger maanstonden genoemd, want de cyclus van de vrouw volgt oorspronkelijk de cyclus van de maan.

De interne wijsheid van de vrouw is haar diepe weten, haar connectie met het leven en de levenscyclus. Alleen al door het lichaam van de vrouw te volgen en haar processen kun je meer inzicht krijgen in de ware flow van het leven, waarin perioden komen en gaan. Dat deze hormonale schommelingen schadelijk zouden zijn voor de vagina lijkt mij dan ook sterk.

Vrijen staat ook op het lijstje van mogelijke dingen die de natuurlijke balans van de vagina verstoren. Vooropgesteld dat we vrijen vanuit liefde en niet vanuit een verstoorde situatie, kan ik mij niet vinden in de gedachte dat vrijen negatief kan zijn voor de vagina. Als er echt liefde stroomt tijdens het vrijen, dan zal de vagina daar juist van opfleuren. Zij zal zich bemint en geëerd voelen.

Natuurlijk kan het zijn dat we tegenwoordig slechts seks hebben omwille de seks, en niet meer weten hoe we elkaar daadwerkelijk moeten beminnen. Dan adviseer ik eerder je te verdiepen in De kunst van het liefhebben van Barry Long. Mijns inziens is dat altijd beter dan je bezig te houden met het wegwerken van de gevolgen door dagelijks intiem-verzorgingsproducten te gebruiken.

Wat betreft sporten, toiletbezoek en tampongebruik ben ik eveneens een andere mening toegedaan. Een ieder die de dagelijkse hygiëne in acht neemt en een gezond leven leidt, mag ervan uitgaan dat de vagina en het vrouwelijk lichaam sterk genoeg is om vreemde bacteriën te weren. Als je niet in balans bent, geestelijk of lichamelijk, dan kan het zijn dat je weerstand lager is en je lichaam en vagina dus niet haar natuurlijke beschermingsmechanisme in stand kan houden. Maar wil dat zeggen dat je dan maar dagelijks naar allerlei hulpmiddelen moet grijpen. Is dan werkelijk een intiem-verzorgingsproduct de oplossing?

Vanuit de Healing Tao wordt ervan uitgegaan dat, indien de balans verstoord is en er problemen ontstaan bij de vagina, dit te maken heeft met het 'ware' vrouw zijn. De bekken zijn nu eenmaal de schoot van de vrouw. Het is de plek waar haar liefde, haar gevoel van veiligheid en zekerheid heerst. Mocht er dus iets gebeuren in haar leven dat haar raakt, dan kan dit van invloed zijn op de plaats waar haar diepste vrouw zijn huist: haar bekken en vagina.

Simpel de gevolgen bestrijden kan dus wel, maar daarmee ga je voorbij aan de diepere oorzaak. En die ligt echt niet in onze dagelijkse bezigheden. Daar moet onze natuurlijke balans echt wel tegen opgewassen zijn.

Dagelijks intiem-verzorgingsproducten gebruiken, is dus naar mijn mening niet de juist oplossing. Sterker nog, je natuurlijke balans krijgt zo nooit meer de kans om zichzelf te herstellen. En inderdaad, dan zul je dagelijks hulpmiddelen moeten gebruiken. En dat komt de makers van deze hulpmiddelen natuurlijk wel goed uit!

Laten we nu eens gewoon op ons natuurlijke beschermingsmechanisme vertrouwen. En mochten er toch bepaalde klachten optreden, dan heeft dit beschermingsmechanisme maar één ding nodig: aandacht middels liefde en zorg.