Opinie: Slikken en stikken?

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Nieuwe ontdekkingen

Ik zou niet willen zeggen dat ik per definitie tegen elke medicatie ben. Ik neem ook best eens een paracetamolletje. En wie weet hebben sommigen hier baat bij. Maar rondom die hele pillengeverij en ook pillenindustrie zijn vele vraagtekens te zetten. Zo las ik enkele dagen geleden, ook weer in de Gelderlander, dat uit recent onderzoek blijkt dat middelen tegen depressie veel te snel worden voorgeschreven en dat zij bij lichte depressie zelfs eens niet werken. En toch krijgen mensen momenteel STANDAARD bij depressie middelen voorgeschreven. En wie definieert wat een depressie exact wel of niet is en hoe zwaar een depressie is.

Professor Trudy Dehue, Hoogleraar Wetenschapsgeschiedenis & Wetenschapstheorie Geschiedenis van de Sociale Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen sprak deze zomer in het programma 'Zomergasten' over depressie en medicijngebruik. Zij gaf aan dat men tegenwoordig iets snel als depressie benoemt, ook bij zichzelf overigens, en dat daarmee de drempel tot medicatie steeds meer omlaag is gegaan. Ook kwam aan de orde hoezeer we worden getraind op perfectie door alle reclameboodschappen en dergelijke. Gefotoshopte afbeeldingen van perfecte mensen kruizen ons pad dagelijks. Wie zou daar nou niet depressief van raken? Want niemand kan aan die plastic ideaalbeelden voldoen, zelfs de modellen zelf dus niet. Ook noemde zij het gegeven dat artsen verplichte bijscholing moeten volgen en dat deze bijscholing veelvuldig gefinancierd wordt door farmaceutische bedrijven. Dat is toch een schokkend feit! Het zal duidelijk zijn welke belangen deze bedrijven hebben: vooral pillen verkopen!

Ziek zijn en de geest

Dat samenspel tussen ziek zijn en de geest. Die relatie wordt kennelijk herontdekt. Er is opeens een therapie uitgevonden die in staat is in acht sessies van twee uur een depressie te verhelpen, zo schrijft de pers. Therapie tegen depressie, dat is, althans voor mij en vast ook voor jullie, toch weinig nieuws onder de zon!? Ik vind het toch een hoopvol bericht. Maar tegelijkertijd moet ik denken aan al die mensen die kennelijk jarenlang soms onnodig klakkeloos vol met pillen worden gestopt. Pillen die het gevoelsleven dempen en juist niet of moeilijk tot een geestelijk helen kunnen leiden. Pillen die in sommige gevallen zelfs tot familiedrama's hebben geleid, door wijziging van het gedrag van de gebruikers door die pillen (soms apathisch, soms agressief). Nu start men met een breed onderzoek om te toetsen wat het beste werkt. Dat is goed. Ik hoop zo dat dit een kentering teweeg brengt.

Pillen of therapie

Via mensen die in de psychiatrie werken hoor ik niet anders dan: behandelen is tegenwoordig veel pillen geven en geen of weinig therapie. Is dat nu de vrucht van verzakelijking en privatisering? Het is namelijk wel zo goedkoop en makkelijk. Maak mensen suf en men vegeteert wel door. Dat kost ook minder personeel. Ja, dat klinkt cynisch. Maar ik heb het zelf meegemaakt met mijn eigen oma. Jaren werd ze suf gehouden en ze werd in een buitengewoon diepe stoel gezet waar ze niet uit kon opstaan. Oma was namelijk een levendige, maar ook lastige vrouw die over de gang ging dwalen. Ze groeide krom en kon alleen nog maar grommen. Van woede? Dat weet ik niet, want haar geest wat al vertrokken of was te gedrogeerd. Het is diep triest dat een mens zo afgetakeld wordt, hoezeer ik het ook kan begrijpen van personeel dat met een paar handen aan het bed ook machteloos staat.

Wat mij betreft zijn pillen het allerlaatste middel.

Maar hopelijk breekt het licht nu ook in de psychiatrie door en gaan belangen van fabrikanten niet meer de 'heldere' blik vertroebelen van de psychiatrie! Daarvoor is dan wel een omslag nodig in denken en doen bij alle betrokkenen. En dat is iets waar Partij voor Mens en Spirit voor wil gaan: voor een vermenselijking in de zorg; om alternatieve geneeswijzen gelijk te stellen of complementair te maken aan de reguliere geneeswijzen. Ieder mens is uniek. Dat vraagt om een gezondheidszorg die dat unieke van de menselijke geest en het menselijk lichaam wil dienen.

Lea Manders, voorzitter Partij voor Mens en Spirit www.mensenspirit.nl


Onderzoek naar alternatief voor antidepressiepil