Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Vrouwen kiezen niet voor abortus bij kindje met downsyndroom


Wat als: je zwanger bent van een kindje met het syndroom van Down. Laat je het weghalen of kies je ervoor om het kindje te houden? Een lastige beslissing! Uit onderzoek blijkt nu dat de meerderheid toch voor de laatste optie gaat.

Je bent zwanger en zit op een roze wolk. Totdat je hoort dat het kindje in je buik het syndroom van Down heeft. Voor velen geen probleem, maar voor anderen toch een heel moeilijke situatie. Want je weet dat jouw leven en dat van jouw gezin drastisch gaat veranderen en dat het voor het kindje zelf ook niet gemakkelijk kan worden.

Je hoort relatief veel vrouwen - voordat ze zwanger worden - zeggen: ?Als ik erachter kom dat mijn kindje het syndroom van Down heeft, denk ik dat ik het weg zou laten halen.? Maar uit onderzoek van het UMC St Radboud blijkt nu dat de overgrote meerderheid van de vrouwen (70%) op deze beslissing terugkomt wanneer zij daadwerkelijk zwanger zijn. Ze vinden het geen reden voor een abortus.

Het belangrijkste voor de zwangere vrouwen is om een goede moeder te worden, wat voor kindje zij ook krijgen. "Mensen met het syndroom van Down hebben evenveel recht op het leven als ieder ander. Geen enkel mens is perfect en dat hoeft ook niet", aldus de moeders in spé.

Heb jij enig idee wat jij zou doen in deze situatie?