Boek: Pauze Pilates door Tiny Fisscher

Wat is Pilates eigenlijk? Joseph Pilates (1880-1967) ontwikkelde via uitgebreide studies over oosterse en westerse bewegingvormen 'Contrology', een bewegingsvorm die het midden houdt tussen gymnastiek en yoga, die later werd omgedoopt tot Pilates. Het belangrijkste punt van Pilates is; dat je werkt vanuit je lichaamscentrum: 'het powerhouse' (je buik/onderrug, bil- en dijbeenspieren). Pilates is er op gericht is dat je het hele lichaam op een juiste manier stretcht, versterkt en balanceert. Met een goed ademhalingspatroon ondersteun je de oefening. Om dit alles uit te voeren is het belangrijk dat je gecenterd en geconcentreerd bent. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je iedere beweging volgens deze principes uitvoert, waarbij de ene gracieus in de andere overvloeit en er zo een complete workout ontstaat.

Pilates heeft vele facetten, Tiny Fisscher richt zich in Pauze Pilates vooral op stretchen, ontspannen en ademhalen. Je hebt geen matje nodig, want alle oefeningen kunnen zittend op een stoel of staand worden uitgevoerd. Op je werk, tijdens pauzemomenten of gewoon op straat, wachtend bij de bushalte. Dit boek past in iedere jas en tas, zo kun je het overal mee naartoe nemen, er regelmatig een oefening uit doet en elke dag een beetje fitter, soepeler en meer ontspannen zult voelen.

In de eerste bladzijdes vertelt Tiny Fisscher je over Pilates en de voordelen van Pauze Pilates, ook geeft ze aan dat ze net als wij allemaal ook maar een mens is en dat ze tijdens het schrijven van dit boekje ook wel eens vergeten is om naar haar eigen lichaam te luisteren. En dat terwijl ze de lezers van Pauze Pilates juist wil leren (weer) naar hun lichaam te luisteren. Ze legt uit dat je bij de Pilatesoefeningen altijd van binnenuit werkt, vanuit je powerhouse oftewel je krachtcentrum en het belang van een juiste houding. Zo beschrijft ze wat nu een juiste zithouding en de juiste stahouding is, hoe je vrijer en vollediger kunt leren ademhalen, wat bevrijdend werkt op lichaam en geest.

Daarna komt het hoofdstuk 'Aan de slag?'waar alle Pauze Pilates oefeningen, met bijzonder grappige namen zoals 'Zeemeermin', 'Eierdopje', 'Popeye' en meer van dat soort namen, worden besproken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mezelf sommige oefeningen niet echt op kantoor of staand bij de bushalte zie doen, denk dat mijn omgeving dan spontaan in de lach schiet, misschien wel als ik zeker weet dat er verder niemand is. De oefeningen worden op een simpele manier uitgelegd met allerlei handige tips. Het doet me een beetje aan zwangerschapsgym denken. Niet al te vermoeiend, met leuke extraatjes zoals een aantal massagetechnieken die je op jezelf kunt toepassen. Ik stop hem lekker in mijn handtas, komt vast nog goed van pas. Op de website van Tiny Fisscher vindt je nog meer informatie over Pilates en kun je lezen dat ze ook privé lessen geeft.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Tiny Fischer ? Pauze Pilates
ISBN 90-225-4352-8
Forum/De Boekerij