De nieuwe Montignac

Enthousiast blader ik het nieuwe boek van Michel Montignac door. Ik zie tussen al de lekkere recepten, zelfs een heerlijke chocoladetaart staan. Ook de weekmenu's lijken in niets op de voorgaande diëten die ik een paar dagen heb volgehouden. Uithongeren om af te vallen? Montignac vind het helemaal niet nodig. Van hem mag je ook best lekkere dingen, zoals vlees, kaas, chocolade en een wijntje.

Als één van de eerste gebruikte Montignac de glykemische index als basis voor zijn methode. De GI is een tabel waarop je kunt zien hoeveel glucose of suiker er in de bloedbaan komt na het eten van een bepaald koolhydraat. Alle koolhydraten krijgen een waarde in de GI-tabel. Koolhydraten met een lage waarde zijn goed. Koolhydraten met een hoge waarde zijn uit den boze. Een paar voorbeelden.

Helpt af te slanken: Bloemkool, broccoli, courgette, aubergine, spinazi, appelen, peren, perziken, kersen.
Voorkomt gezichtstoename: Zoete aardappelen, bruine rijst, vollegranenpasta, kiwi en druiven.
Kan gewichtstoename veroorzaken: Lang gekookte witte pasta, rozijnen, jam (met suiker).
Gewichtstoename tot gevolg: Wit brood, plakkerige witte rijst, rijstwafels, popcorn, cornflakes, honing.

Daarnaast moet je natuurlijk ook op de vetten letten die je binnenkrijgt. Goede vetten zijn onverzadigbare vetten, zoals haring, zalm, tonijn, makreel, sardines. Deze vetten, helpen je ook nog eens je bloedcholesterol te verlagen. Slechte vetten, zijn de verzadigde, zoals boter, spek, vleesjus, paté, pinda's, volle melk.

Zo klinkt het misschien erg ingewikkeld, maar in het boek, vind je handige schema's en menu's. Je hoeft zelf dus niet te puzzelen. Lust je iets niet? Geen probleem, je hebt verschillende opties. Kijk maar eens achterin het boek. Daar vind je heerlijke recepten. En je hoeft er ook nog niet eens een keukenprinces voor te zijn. Daarnaast vind je in het boek ook handige tips om feestjes en dineetjes te overleven.

En zijn de kilo's er af? Dan kun je gewoon verder Montignac-en. Het boek bevat namelijk een 'snel afslank'-gedeelte en een gedeelte met tips om op gewicht te blijven. Ook hier moet je weer goed op de GI-waarden letten. Als je dit dieet drie maanden volhoud, normaliseer je ook de werking van je alveesklier. Dit dieet is dus ook nog eens goed voor je gezondheid.

Zelf ben ik nu een tijdje aan het Montignac-en en langzaam wordt het resultaat duidelijk. Ik durf weer op de weegschaal te staan, omdat ik steeds dichterbij mijn streefgewicht kom. Ik heb ook niet echt het gevoel dat ik heel streng aan het diëten ben, dat was tijdens die uithonger-diëten wel anders. Hoorde ik mijn maag alsmaar knorren, maar nu geniet ik van al die heerlijke maaltijden met een laag GI-gehalte.

Afbeelding verwijderd door redactie

De nieuwe Montignac
Michel Montignac
Uitgeverij: The House of Books
Aantal pagina's: 256 blz.
ISBN: 90-443-1405-X

Bestel nu!

De nieuwe Montignac
Michel Montignac