Zelfliefde: 5 manieren om meer van jezelf te gaan houden

Psyche & spiritualiteit door Chloe

Ze zeggen wel eens dat je echt pas van iemand kan gaan houden, als je van jezelf houdt. Of dit nou waar is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar één ding is zeker: er is niks mis met een beetje selflove. Zo ga je gelukkiger en zelfverzekerder door het leven. Dus kan jij wel een beetje extra zelfliefde gebruiken? Dan helpen wij je graag een eindje op weg.

Lees ook: Waarom mensen over je heen lopen en hoe je het stopt 

1. Accepteer wie je bent

Hoewel iedereen om je heen je heeft geaccepteerd om wie je bent, kan het soms lastig zijn om dat zelf ook te doen. Toch is dit erg belangrijk. Onzeker en niet gelukkig met jezelf door het leven gaan is geen pretje. Natuurlijk wil je jezelf ontwikkelen in bepaalde dingen, maar accepteer jezelf zoals je op dit moment bent. Er is namelijk nog genoeg tijd voor zelfontwikkeling.

2. Focus je op je positieve eigenschappen

Oké, niemand is perfect dus iedereen heeft wel een paar mindere eigenschappen. Maar het is makkelijk om ons daarop te focussen, terwijl je waarschijnlijk enorm veel positieve eigenschappen hebt. Focus je eens daarop, in plaats van het feit dat je ongeduldig of een beetje chaotisch bent. Op deze manier wordt het een stuk makkelijker om van jezelf te gaan houden.

3. Vergeving

We hebben allemaal wel eens wat stoms gedaan. Maar om je nou nog schuldig te voelen dat je drie jaar geleden de verjaardag van je tante bent vergeten is nergens voor nodig. Wanneer jij je excuses hebt aangeboden voor iets en iemand heeft je vergeven is het tijd om dat zelf ook te doen. Fouten maken is namelijk volkomen menselijk.

4. Stop met mensen pleasen

Ben jij iemand die altijd het geluk zoekt bij andere mensen gelukkig maken? Daar is natuurlijk niets mis mee, maar van alleen maar andere mensen pleasen word je nooit echt gelukkig. Zet dus ook af en toe even jezelf op nummer één. Daarbij worden andere mensen ook een stuk gelukkiger als jij dat ook al bent!

5. Zorg goed voor jezelf

Een goede voeding, lichaamsbeweging en voldoende ontspanningen zijn erg belangrijk. Zorg dus niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat een gebrek aan zelfliefde kan leiden tot verschillende psychische aandoeningen. Probeer dit dus te voorkomen dus goed voor je mentale, maar ook lichamelijke gezondheid te zorgen.

Beeld: iStock

Lees ook: 5 adviezen van een zelfbeeld coach om met bikini-angst te dealen