Boek: Mediteren aan de Noordzee

In zijn boek bespreekt Karel Klumpers eerst de vooroordelen die mensen in de Westerse cultuur over mediteren hebben. Zo zou het streng, moeilijk, zwaar of tijdsverspilling zijn. Klumpers waarschuwt dat mediteren enkel en alleen om 'erbij' te horen ook zeker aan deze vooroordelen zal voldoen. Ben je wel oprecht in je interesse in meditatie? Lukt het je om er onbevooroordeeld tegenover te staan en heb je doorzettingsvermogen? Dan kan het resultaat absoluut de moeite waard zijn.

Doorzettingsvermogen?? Ja, zoals bij veel zaken, geldt ook voor meditatie het spreekwoord: "Oefening baart kunst". Klumpers geeft aan dat, in het geval van meditatie, het er niet om gaat wát je doet, het er in mindere mate om gaat hóé je het doet, maar het er vooral om gaat waaróm je het doet. Als je reden goed is zul je na verloop van tijd bereiken wat je wilt.

De theorie

Klumpers heeft zijn boek in drie delen verdeeld waarbij de eerste twee delen eigenlijk heel dicht tegen elkaar aan liggen en het derde deel min of meer los staat.

In het eerste deel, Redenen om te mediteren en ook niet, besteedt hij kort aandacht aan de geschiedenis van meditatie en vertelt hij over de essentie van mediteren aan de hand van zijn eigen meditatie-ervaringen. Daarnaast bespreekt hij, zoals de titel van dit deel al meldt, redenen om te mediteren of juist niet. Deel twee, Er zijn als je er bent, is gevuld met praktische informatie over wanneer, waar, hoe lang, hoe vaak, voorbereiding en technieken. Tussen de hoofdstukken door staan in deze eerste twee delen diverse korte oefeningen die je helpen om te 'zien' hoe meditatie werkt en je erin te bekwamen. Ook worden vormen van meditatie beschreven, waarbij hij het niet laat om in te gaan op mogelijke valkuilen die je tegen zult komen.

Het derde deel, Onverstoord je laten storen, staat boordevol situaties uit het dagelijkse leven die je kunt integreren in je meditatie. Meditatie wordt zo een manier van leven die je bewuster maakt van wat je bezig houdt, je helpt je gemoedsrust te bewaren en die je ruimte geeft voor rust, positieve gevoelens en bovenal liefde.

De praktijk

Zelf heb ik ooit de definitie van meditatie gehad die heel simpelweg zei: "Mediteren is stoppen met denken". Nou, ik weet niet hoe het me jullie zit, maar mijn hoofd zit de hele dag vol met een maalstroom van gedachten en de uitknop heb ik helaas nooit kunnen vinden. Inmiddels heb ik wel enige ervaring met meditatie, maar deze eerste omschrijving die ik ooit gehoord had bleef me dwars zitten. Dit maakte mijn (pogingen tot) meditatie soms een frustrerende bezigheid.

Het prettige aan het boek van Klumpers is dat hij uitgebreid hierop in gaat. Hij erkent het 'probleem', geeft tips over hoe je 'stoorzenders' kunt herkennen en hoe je je ertegen kunt weren. Lukt het dan nog niet? Accepteer dat het gebeurd is, wees lief en vriendelijk voor je zelf en begin gewoon weer opnieuw. Plan voor jezelf een aantal minuten die je hier aan wilt besteden en stop als het voorbij is. Succesvol of niet. En doe het gewoon de volgende dag opnieuw.

En wat blijkt? Bij mij werkt het. Langzamerhand ben ik steeds beter in staat om gedachten te 'zien', maar er niets mee te doen. Ik hoef er niet op in te gaan. Het zijn uitnodigingen van mijn brein aan mij. En gedurende míjn (nu nog maar) 10 minuten kies ik ervoor om niet op die uitnodigingen in te gaan. Op die manier krijg ik er zelfs plezier in en geeft het energie! Het blijft lastig, maar het loont. En dat is ook precies wat Klumpers in zijn boek aangeeft.

Afbeelding verwijderd door redactie

Humor, duidelijk en eerlijk

Mediteren aan de Noordzee is een boek voor iedereen die de tijd wil nemen om te leren mediteren midden in dit hectische landje aan de Noordzee. Karel Klumpers omschrijft luchtig, vol relativerende humor en herkenbaar zijn ervaringen. Hij legt de oefeningen duidelijk, eenvoudig en eerlijk uit. Soms is hij voor mij iets te zweverig in zijn mantra's, maar hij laat er geen onduidelijkheid over bestaan: iedereen is uniek en daarom kan iedereen met behulp van de basistechnieken op zoek naar díe vorm die het beste bij je past. Heb je het idee dat meditatie niet jouw weg is? Volg dan je intuïtie en kies een andere weg. Heb je al veel ervaring in meditatie? Dan is het leuk om zijn ervaringen te lezen, maar zullen er waarschijnlijk geen openbaringen in staan. Ben je oprecht geïnteresseerd in meditatie en wil je graag je eerste stappen op die weg zetten, of zit je vast zoals ik? In dat geval vind ik het boek een absolute aanrader.

Karel Klumpers
Mediteren aan de Noordzee - Oefeningen voor binnen en buiten
192 bladzijden
ISBN: 90-6963-736-7
Uitgeverij: Almira-Becht
Adviesprijs: 13,50 euro

Bestel Online!

Mediteren aan Noordzee
Karel Klumpers