Bang om iets te missen: FOMO

Psyche & spiritualiteit door Karin
Je bent kapot maar je gaat toch maar naar dat feestje. Je zult tenslotte maar in je eentje in je pyjama Gossip Girl aan het kijken zijn terwijl al je vriendinnen the time of their life hebben. Oftewel: last van Fear of Missing Out?

Het liefst hijs je je op vrijdagavond in je joggingbroek, bestel je een bak sushi en ga je heel de avond The Voice kijken totdat je rond een uur of 11 al in slaap valt na een drukke week werken. Maar je vriendinnen gaan allemaal naar een feestje in de stad. En wat als nou net daar, die avond, op dat moment jouw ware rondloopt? Dan zou je jezelf wel voor de kop slaan dat je thuis bent gebleven om zo?n laffe reden als ?een drukke week?! En dus sleep je jezelf om 8 uur maar weer van die bank af om je op te maken voor dat feestje.


Ook Marieke (26) kent dit. ?Ik heb een grote vriendengroep die nogal van een kroegbezoekje houdt. Elk weekend sta ik dan ook weer met een wijntje in de hand te kletsen en te dansen", vertel ze. "Daarbij ben ik vrijgezel, en laten we eerlijk zijn: dan is in je eentje thuisblijven ook niet altijd feest. Bovendien: stel dat mijn ware die avond opduikt en ik zit thuis?! Daar denk ik soms wel bij na ja. Maar het is voornamelijk dat ik er niet zo goed tegen kan als ik achteraf hoor dat het superleuk was en ik een beetje zielig alleen in mijn veredelde studentenkamer voor de tv heb gezeten. Daar ga ik me ook niet echt beter van voelen. Dus sta ik vaak genoeg met slaperige ogen op vrijdagavond voor de spiegel om me klaar te maken voor een avondje kroeg. De ene keer geslaagder dan de andere keer. Soms voel ik me maandagochtend op m'n werk nog brakker dan aan het eind van de werkweek. Maar ja, ik vergeef het mezelf gewoon niet als ik de leukste avond van het jaar mis. Dus ja, ik durf wel te zeggen dat ik bang ben om wat te missen. Ik ben FOMO-patiënt.?

Maar is FOMO nou zo slecht? Sociaal bezig zijn is tenslotte goed voor een mens. Ook Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ moedigt sociale contacten alleen maar aan. "Zeker voor alleenstaanden is dit van essentieel belang, juist ook ter preventie van psychische stoornissen. Je kunt je echter afvragen of deze vorm van sociale activatie nu het beste is. Feestjes en uitgaan kosten relatief veel energie, terwijl je ook voor andere opties kunt kiezen. Stel in je vriendengroep eens voor om met zijn allen te gaan eten, een spel te doen thuis of met vriendinnen een film te kijken. Er zijn veel alternatieven, naast uitgaan of 'zielig' alleen op de bank te zitten." 


Maar soms heeft Fear Of Missing Out niet alleen te maken met het gevoel iets te missen, maar het gevoel dat je een bruisend leven moet hebben. Daar weet Kyra (27) alles van. ?Toen ik met mijn ex had ? niet zo?n bruisend typje ? waren we veel thuis en dat vond ik heerlijk. Maar nu heb ik een vriend met een grote vriendengroep die veel van het leven geniet: uit eten, naar de kroeg, naar festivals." Ze verzucht: "Ik merk dat ik hierdoor een beetje het gevoel krijg dat ik ook vooral een heel erg bruisend leven moet hebben. Ook op Facebook zie je de ene partyfoto na de andere voorbij komen waardoor ik me nogal suf voel als ik het fijn vind om af en toe lekker voor de tv te hangen of een weekend gewoon niks te doen. Hierdoor maak ik soms ook meer afspraken in een week dan me lief is. Regelmatig maak ik me klaar voor een afspraak met een vriendin terwijl ik denk: waarom heb ik deze afspraak gemaakt?!?

"De opkomst van de sociale media confronteert ons met het enerverende, sprankelende leven wat kennissen en vrienden van ons leiden", vertelt psycholoog Klein. "Dit kan er toe leiden dat je je eigen leven maar als saai betitelt en het gevoel hebt meer toeschouwer dan deelnemer van het leven te zijn. Als je je onvoldoende realiseert dat op de sociale media met name alle positieve gebeurtenissen gedeeld worden, kan dit er toe leiden dat je onredelijk hoge eisen aan je eigen (uitgaans)leven gaat stellen. Het is goed om te beseffen dat ook die mensen saaie dagen hebben. Kijk vooral goed naar je eigen leven. Leid je in je vrije tijd het leven dat jij zou willen leiden?" Kortom: "Niets willen missen op het ene gebied, leidt onherroepelijk tot problemen op andere gebieden (onvoldoende slaap en rust). Dus probeer een balans te vinden tussen uit en thuis, uitgaans- en rustmomenten!"

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!