Het Ultieme Gezondheidsplan

Ergens voel ik me een beetje schuldig... Sonja Bakker is nog niet om de hoek of ik maak al een afspraak met Dr. Gillian McKeith. Wat heeft ze me te vertellen? En is het heel slecht dat ik dit boek ga lezen, terwijl ik languit op de bank lig? Nou ja, voor het idee pak ik er een flesje water en een mandarijn bij. Dan lijkt het tenminste nog ergens op. Bijna wekelijks keek ik naar haar televisieprogramma en ik was elke keer weer verrast door de resultaten. Het is prettig dat de tips uit het televisieprogramma nu in boekvorm zijn gegoten.

Word Wakker

Het boek is opgedeeld in vier delen. In het eerste deel wil Gillian je helpen om je eetpatroon in kaart te brengen. Ze vraagt je om een eetdagboek bij te houden, zodat je precies kan zien wat je nu werkelijk in een week tijd naar binnen werkt. Voor de meeste mensen is dat namelijk een schok. Vervolgens stelt ze een aantal vragen waarin duidelijk naar voren komt wat slecht en goed voor je is. Dit stuk is absoluut erg leerzaam en ik besef - ondanks dat ik weinig snoep - dat ik met enige regelmaat hele verkeerde dingen eet. Natuurlijk weet je dit wel, maar Gillian zegt dan ook dat we zo opgevoed zijn. We associeren snoep met lekker, omdat dit ons aangeleerd is en we zien deze lekkernij als een traktatie. Vervolgens komt er een redelijk zweverig stukje waarin ze je vraagt jezelf te tekenen hoe jij jezelf graag ziet. Terwijl je naar de tekening kijkt zeg je tegen jezelf dat je slank en mooi bent.

Het Plan

Na wat geneuzel over het feit dat jij je nieuwe levensstijl hebt omhelsd, kun je aan de slag met Het Plan. Het Plan bestaat uit 28 dagen en er staat van dag tot dag beschreven wat je voor zowel het ontbijt als lunch en diner klaar moet maken. Het valt me direct op dat ik een hoop ingrediënten niet ken en daar ga ik al. Zodra ik woorden als daikon, tamari, quinoakorrels en adzukibonen tegenkom, is ze mij kwijt. Daarnaast is het dieet zo bewerkelijk dat het voor een normaal mens bijna onmogelijk is om dit eetpatroon strikt vol te houden. Zo zie ik mezelf niet dagelijks een hele tas, gevuld met vage gerechten die waarschijnlijk ook niet erg appetijtelijk ruiken, naar mijn werk slepen.


Dr. Gillians Detox

Het boek geeft je ook informatie over een tweedaagse detoxkuur. Om dit goed te kunnen doen, raadt Gillian aan om dit in het weekend te doen en daarvoor maak je gebruik van een detoxkit. Als je ziet wat je hiervoor allemaal aan zou moeten schaffen, kun je net zo goed naar een kliniek. Daarnaast is het nemen van een bad erg belangrijk. Voor degenen die geen bad in huis hebben, wordt het ook al een lastige klus. Behalve de detoxkuur kun je ook kiezen voor een vet-verdwijnkuur. Deze kuur is een tweedaagse ontwenningskuur, gevolgd voor een vet-verdwijndag. Deze kuur dien je voorafgaand aan Het Plan van 28 dagen te doen, zodat het effect nog groter is.

Een leven lang slank

Na het volgen van Het Plan, vraagt Gillian je om je vorderingen op papier te zetten. Ze stelt vragen die betrekking hebben op je energiepeil, spijsvertering, lichaamsbeweging en ga zo maar door. Ze verwacht niet van je dat je dit 100% volhoudt en daarom heeft ze een 90/10-regel. Deze regel houdt in dat je op sommige momenten best eens af mag wijken van je nieuwe levensstijl. Voor degenen die dit niet vol kunnen houden heeft ze nog een SOS-noodplan. Hierbij hoef je niet helemaal terug naar Niveau één maar kun je een nieuwe vliegende start maken. Hierbij is het meer de bedoeling dat je gaat kijken naar je mentale gesteldheid en je zegt tegen jezelf dat je jouw nieuwe manier van leven voor je hele leven leeft.

Het Ultieme Gezondheidsplan is leerzaam maar niet praktisch, zoals er wel wordt gesuggereerd in het boek. Het is absoluut interessant om te lezen wat bepaalde voedingsmiddelen met je lichaam doen, maar toch moet je jezelf erg openstellen voor het zweverige aspect van het boek en daar ben ik iets te nuchter voor. Nee hoor, geef mij maar onze oude vertrouwde, maar bovenal nuchtere Sonja.

Dr. Gillian McKeith
Het Ultieme Gezondheidsplan
224 bladzijden
Uitgeverij: De Kern
ISBN: 90-325-1091-6
Adviesprijs: 17,50 euro


Het ultieme gezondheidsplan
Gillian MacKeith