Kabbala voor Dummies

Zo'n tien jaar geleden begon Madonna Kabbala openlijk te uiten door Kabbala teksten te gebruiken op haar Ray of Light album en door het rode bandje om haar pols te dragen. Maar niet alleen Madonna heeft zich bij het Kabbala geloof aangesloten. Ook andere celebs als Ashton Kutcher, Demi Moore, Roseanne Barr, David en Victoria Beckham (die naar verluid nu plots into Scientology zijn bekeerd door vriend Tom Cruise) en Elizabeth Taylor schijnen fanatieke Kabbala aanhangers te zijn. Wat is toch de fascinatie voor dit geloof?

Critici zeggen dat deze eeuwenoude, joodse mystieke leer geen geloof is, maar een sekte. Het imperium werd namelijk in 1969 opnieuw leven in geblazen door zakenman Rabbijn Philip Berg. Hij stichtte The Kabbalah Centre. Critici menen dat deze Rabbi een riant slaatje uit de eeuwenoude leer slaat. Volgens hen vulde hij tegelijk zijn eigen portemonnee en nam hij een luxe levensstijl aan.

Afbeelding verwijderd door redactie

Geheel in de 'Voor Dummies-stijl' legt het nieuwe boek Kabbala voor Dummies de beginselen van Kabbala uit en laat zien hoe je er in de praktijk mee aan de slag kunt gaan. Het rekent af met heersende misvattingen over deze traditie en laat je zien hoe je Kabbalistische wijsheid kunt verweven met je dagelijkse leven. het boek bestaat uit zes delen:
- De Kabbala ontmaskerd
- Doordringen tot het hart van de Kabbala
- La Vida Kabbala
- De fundamentele vaardigheden van de Kabbalist aanscherpen
- Het deel van de tientallen
- Bijlagen (woordenlijst, naslagwerken, aartsvaders, oplichters etc)

Uiteraard legt het eerste hoofdstuk uit wat Kabbala nu eigenlijk is. Maar het behandelt ook de misvattingen. Wat Kabbala dus niet is. En de verwantschap tussen de Bijbel en Kabbala. Eén van de meest interessante hoofdstukken vind ik zelf "Alles gebeurt om bestwil". Hierin wordt uitgelegd dat in het Kabbala geloof alles voor een hoger doel dient. Zelfs de meest slechte gebeurtenissen hebben volgens Kabbalisten een doel.

En het rode draadje om de pols? Dit is voor de Kabbala geen verplichting. De rode draad wordt zeven maal rond het graf van aartsmoeder Rachel in Israel gewikkeld. Het functioneert als een beschermend amulet, dat je zou moeten beschermen tegen het boze oog. Anderen zou het helpen hun karaktertrekken bij te schaven. Het bandje wordt altijd om de linkerpols gedragen.

Kabbala voor Dummies
is niet bedoeld om mensen te bekeren, maar om mensen meer inzicht te geven in het geloof en zijn achtergronden. Dit wordt op een duidelijke manier gedaan in Kabbala voor Dummies, maar naar mijn mening had het boek objectiever kunnen zijn als het niet alleen geschreven was door een aanhanger van het Kabbala-geloof. Natuurlijk geeft het juist doordat Arthur Kurzweil een Kabbalist is wel de juiste informatie en daar gaat het uiteindelijk om. Een leerzaam boek voor een ieder die wat meer zou willen weten over Kabbala of voor degenen die twijfelen zich aan te sluiten bij Kabbala.

Afbeelding verwijderd door redactie
Arthur Kurzweil
Kabbala voor Dummies
360 bladzijden
Uitgeverij: Pearson
ISBN: 9789043014465
Adviesprijs: 27,95 euro

Bestel online!

Kabbala voor Dummies
Allen Kurzweil