Wijze vrouwen openhartig

Een beetje nieuwsgierig was ik wel. Ik ben van de generatie die opgegroeid is met vrouwen die hun leeftijd niet durven zeggen. Met vrouwen die zich arm smeren aan anti-rimpel crème. Ik ben binnenkort jarig en roep heel hard dat ik 23 word, terwijl ik de prachtleeftijd van 28 mag bereiken. Maar in de bladen kom je strakgetrokken gezichten tegen en de rimpels worden gefotoshopt, alsof het hebben van rimpels een schande is.

In 2003 kwam Wijze vrouwen al uit. Maar het boek is, wegens succes, uitgebreid met nog meer interviews. Het boek ziet er wat kaft betreft in elk geval al aantrekkelijker uit en meer van deze tijd dan de eerste versie. Tijdens het lezen kom ik tot bijzondere ontdekkingen. Zo vertelt prinses Irene dat het praten met bomen niet als zodanig was bedoeld. "In mijn eerste boek heb ik dat contact maken helaas 'praten met de natuur' genoemd. Dat schept verwarring, want het is natuurlijk niet zo dat ik menselijke gesprekken voer met bomen. Het heeft meer te maken met een uitwisseling van energieën. Het is een vorm van communicatie die aan woorden voorbijgaat."

Afbeelding verwijderd door redactie

Soms gaat Susan erg veel en diep in op de hekserij wat mij wel interesseert, maar sommige anderen misschien niet direct aanspreekt. Maar de gesprekken met de crones (benaming voor wijze vrouwen in de hekserij) maakt veel goed. Het zijn stuk voor stuk rake stukken. Je leert de persoon achter de beroemdheid een stukje kennen en het leest alsof je zelf de gesprekken met deze dames voert. Ze zijn ontroerend, ontwapenend en soms zelfs grappig.

Xaviera Hollander vertelt openhartig over haar beleving van seksualiteit nu ze wat ouder is. "Als je ouder wordt stel je je seksuele prioriteiten inderdaad anders. Je wordt selectiever en subtieler. De focus verschuift, en dat is prima. Ik kan nog steeds enorm genieten van een vrijpartij, en ik hoop dat nog lang te doen, maar er zijn andere dingen op de voorgrond getreden. Een mooi schilderij zien, een prachtig stuk muziek horen, een indrukwekkend gesprek voeren.... Mooie ervaringen in je opzuigen. Zo probeer ik in het leven te staan."

Een aanrader om keer op keer te lezen om steeds tot nieuwe ontdekkingen te komen en te realiseren dat oud worden een cadeau is in plaats van iets engs.

Afbeelding verwijderd door redactie
Susan Smit
Wijze vrouwen
288 bladzijden
Uitgeverij: Arena
ISBN10: 9069748681 | ISBN13: 9789069748689
Adviesprijs: 15,00 euro

Bestel online!
Wijze vrouwen<br>S. Smit
Wijze vrouwen
S. Smit