Wicca voor beginners

Echt een boek voor mij, als geïnteresseerde in wicca, heksen en de rituelen. Ik ben nog lang niet zo ver om praktiserend te zijn, en misschien ga ik dat ook wel nooit doen. Erover lezen kan in ieder geval geen kwaad. Het eerste hoofdstuk in het boek legt uit wat wicca is, maar vooral ook wat de schrijfster van het boek ermee bedoelt. Er zitten verschillen tussen wicca, heks en/of paganist zijn. Daarna volgen zeven basisprincipes en de 'Wet van Drie' wat zoveel betekent als: wie goed doet, goed ontmoet.

Vanaf hoofdstuk drie tot en met elf wordt er gewerkt met oefeningen. Allereerst leer je energie voelen en daarna ga je oefenen om jezelf te kunnen 'aarden' en 'afschermen', wat inhoudt dat je een energieveld om je heen creëert. Daarna komen trance, meditatie en padwerk aan de orde. Vooral dat laatste vind ik persoonlijk interessant. Het boek geeft aan dat je door middel van padwerk met goden kunt praten, een astrale tempel kunt bouwen of bovennatuurlijke informatie kunt verkrijgen. Alle oefeningen worden heel duidelijk en stap voor stap uitgelegd. En heel belangrijk: blijven oefenen! Dat is iets wat telkens terugkomt.

De getrokken cirkel, de vier elementen en windstreken en natuurlijk het pentagram zijn heel belangrijke dingen binnen de wicca. Daarnaast gebruiken wicca's ook vele voorwerpen zoals een altaar, athame, een kelk, wierrook en veel kaarsen. Ook dit wordt allemaal heel zorgvuldig uitgelegd. Daarnaast hebben wicca's, net zoals andere mensen die een religie volgen, verschillende goden waar ze in geloven. Natuurlijk ontbreekt ook dit gedeelte van wicca niet in het boek.

Bijna als laatste worden de feestdagen genoemd. Wicca's hebben officieel acht feestdagen die te maken hebben met de seizoenen van het jaar en de stand van de maan. Deze worden ook wel sabbats genoemd. De meest bekende sabbat is Samhain, oftewel Halloween. Voor elke sabbat zijn er andere symbolen, beelden en mythen. Er is geen vast patroon in het vieren van de sabbats, elke wicca kan er zijn of haar eigen draai aan geven.

In het laatste hoofdstuk worden vele verschillende stromingen binnen de wicca kort vermeld en helemaal achterin is een grote boekenlijst te vinden waar door het gehele boek heen naar gerefereerd wordt. Dit alles maakt het een heel breed, praktisch en informatief boek voor beginnende en gevorderde wicca's die hun kennis willen opfrissen. Het boek is een goede handleiding voor iedereen die wil oefenen met spreuken en technieken en voor degene die geïnteresseerd is in de wicca als levensstijl.

Thea Sabin
Wicca voor beginners
256 bladzijden
Uitgeverij: Mynx
ISBN: 978-90-225-4765-6
Adviesprijs: 12,50 euro

Bestel Online!

Wicca voor beginners
Sabin, T.