Wat zijn de oorzaken en gevolgen van jaloezie?

Psyche & spiritualiteit door Esra

Iedereen is wel eens jaloers. De één meer dan de ander. De één is jaloers op de kleding van hun beste vriend(in), de ander is jaloers op de meisje waarmee haar partner staat te praten. Jaloezie komt voor in allerlei verschillende maten. Maar wat houdt jaloezie nou precies in? En wat zijn daar de oorzaken van? En vooral ook, wat zijn de gevolgen?

Wat is jaloezie eigenlijk?

We hoeven je vast niet lang uit te leggen wat jaloezie is, omdat je het zelf gegarandeerd wel eens hebt ervaren. Maar to be sure: jaloezie is een gevoel dat je verlangt naar de positie, het bezit of de aandacht die iemand anders heeft. De jaloezie speelt op, omdat die de persoon meer wil van hetgeen dat de ander heeft. Denk bijvoorbeeld eens aan je ex-partner: ben je ooit jaloers geweest op diegene? Of misschien ben jij wel heel jaloers op die ene collega met dat mooie, lange haar.

Waar komt deze jaloezie vandaan?

Jaloezie heeft alles te maken met onzekerheid. Want waarom zou iemand met veel zelfverzekerdheid bang zijn om positie, bezit of aandacht te missen? Even terugkomend op bovenstaande voorbeelden:

De jaloezie naar je ex-partner komt waarschijnlijk voort uit onzekerheid door aandacht tekort. De aandacht dat jouw ex je gaf toen jullie nog in een relatie zaten, krijg je nu niet meer. Deze aandacht gaat nu wellicht naar een ander, dit brengt mogelijk onzekerheid met zich mee.

Die jaloezie naar de collage komt waarschijnlijk vooral voort uit onzekerheid over de aandacht. De aandacht die zij door haar mooie, lange haren wél krijgt. En ook een onzekerheid over bezit speelt mogelijk mee. Want waarom krijgt zij haar haren wel zo mooi, terwijl jij er elke ochtend net zo goed druk mee bezig bent?

Lees ook: Deze signalen vertellen je dat je een toxic relatie hebt met jezelf

Wat zijn dan de gevolgen?

Het gevolg is dat mensen met jaloezie deze onzekerheid vaak negeren. In plaats van dit gevoel van onzekerheid aan te pakken, leren mensen zichzelf gedrag aan om op die manier alsnog hun zin te krijgen. Ze eisen aandacht en het bezit op en proberen de positie van de ander in te nemen. De kans dat dit lukt is vaak niet heel groot. Daarom worden mensen in de omgeving, vaak zonder dat ze het zelf doorhebben, overgehaald om hem of haar hierin te steunen. Mogelijk door ze te chanteren, instrueren, manipuleren, saboteren of door emotioneel te worden.

Lees ook: Over narcisme: De rollercoaster in een relatie met een narcist

Hoe ga je jaloers gedrag tegen?

Ga zeker niet mee in de chantage, instructie, manipulatie en sabotage van de ander. Ook wanneer dit betekent dat je de ander moet teleurstellen, want je geeft nou eenmaal niet waar de ander behoefte aan heeft. Bereid je daarom voor op een mogelijk extreme reactie. Daarnaast is het verstandig om met de ander te praten. Kom erachter waar de jaloezie vandaag komt en zoek naar een oplossing.