Deze signalen vertellen je dat je een toxic relatie hebt met jezelf

Relaties door Anne-Fleur

Het hebben van connecties en relaties in je leven is natuurlijk van groot belang. Voorbeelden hiervan zijn romantische of vriendschappelijke connecties, maar wat dacht je van een relatie met jezelf? Ook deze kan - net als andere connecties - soms toxic worden en dat is maar wat belangrijk om te herkennen. We hebben een aantal signalen dat je een toxic relatie met jezelf hebt, voor je op een rijtje gezet.

Een gezonde relatie met jezelf hebben

Het is verdrietig maar waar, een heleboel mensen hebben een ontzettend slechte (mentale) relatie met zichzelf. Zo kan dit voortkomen uit (jeugd)trauma, maar kan iemand bijvoorbeeld ook gevoelig zijn voor negatieve gedachtes en omgevingen. Uiteindelijk is je main goal in het leven natuurlijk dat je gelukkig bent, maar geluk begint wel bij jezelf. 

Merk je de laatste tijd dat je niet zo fijn meer je vel zit en eigenlijk helemaal niet zo blij bent met jezelf, dan kan het maar zo zijn dat jouw relatie 'met je zelf' dus niet zo gezond is. Maar voordat je daar iets aan kunt veranderen, is het slim om eerst te bekijken of jouw brein je eigenlijk al heel veel signalen geeft dat het de verkeerde kant op gaat. Vanuit daar kun je dan kijken hoe je je relatie met jezelf kunt verbeteren. 

Je geeft jezelf alleen maar kritiek

In een 'normale' gezonde situatie zou je moeten kunnen lachen wanneer je een foutje maakt of als er op je werk of school iets niet helemaal goed gaat. Fouten maken mag en dat is natuurlijk helemaal niet erg. Het hoort bij het leven. Maar als je een toxic relatie met je brein hebt, kun je jezelf eigenlijk wel voor het hoofd slaan. Je voelt je beschaamd en zou het liefst onder een steen kruipen. Het feit dat fouten maken normaal is, komt eigenlijk al niet in je op. And that's a problem... 

Je zorgt niet goed voor jezelf

'Voor jezelf zorgen' doet iedereen anders. De een pakt wat extra me-time hier en daar, en de ander begint elke week een nieuwe hobby bij wijze van spreken. Of je nu elk weekend op een berg staat als teken van self care of dat je liever op de bank ligt je favoriete serie te kijken, dat maakt natuurlijk niet uit. Maar 'vergeet' je basic needs, zoals douchen, goed eten, beweging, etc, dan is dat ontzettend toxic voor jezelf. Voor een long and happy life is het echt heel belangrijk dat je jezelf niet steeds wegcijfert. 

Je doet aan self sabotage

Hoe dan? Je verdedigt je eigen slechte gewoontes. Of in andere woorden: je maakt niet de bewuste keuze om goed voor jezelf te zorgen en de juiste habits aan te nemen. Natuurlijk snappen we dat het aannemen en echt uitvoeren van nieuwe gewoontes lastig is, maar in the long run is het echt beter voor jezelf. Doe je dit niet, dan ben je jezelf eigenlijk aan het saboteren. 

Je zelfvertrouwen is ver te zoeken

Zelfvertrouwen? Wat is dat? De reden dat je dus echt niet van je eigen mening op aan kan, is omdat je de bevestiging dat je iets goed doet altijd bij een ander zoekt. In een gezonde relatie met jezelf kun je jezelf bevestiging geven en is alleen dat al genoeg om je goed te voelen. Bij een toxic relatie geloof je het alleen als iemand anders het 35 keer benoemt. Je zelfvertrouwen is hierdoor ver te zoeken, en dat is eigenlijk heel zonde! Het is belangrijk dat je genoeg hebt aan alleen jezelf. 

Lees ook: Dit is jouw grootste obstakel met daten volgens jouw sterrenbeeld