Boek: Somatology van Emile Ratelband

Het boek Somatology stelt dat uiterlijke kenmerken van het lichaam een weerspiegeling zijn van de innerlijke karaktereigenschappen van de persoon. Zeer interessant natuurlijk, maar is het ook waar allemaal? Meteen in het begin al meldt Ratelband dat een symmetrisch gezicht wijst op gelijkmatigheid en een harmonieuze persoonlijkheid, terwijl iemand met een asymmetrisch gezicht neigt naar conflict. Echter, ondanks dat een symmetrisch gezicht wordt gezien als een van de zeven schoonheden, is het een zeldzaamheid en heeft eigenlijk niemand een symmetrisch gezicht. Zijn we dan allemaal conflictzoekers? Het zou wel een verklaring zijn voor alle oorlogen en conflicten in deze wereld; ik weet het anders ook niet meer!

Het boek gaat verder met geschriften uit de oudheid met oude wijsheden over algehele gezondheid. Dan gaat het boek verder over de opkomst van de empirische wetenschap en het decoderen van de gezichtcode. Allemaal kernen van waarheden, maar het is mijns inziens nog steeds geen verklaring voor het eerder genoemde asymmetrische gezicht. Toch worden alle andere uiterlijke kenmerken op dezelfde manier uitgelegd en 'verklaard'.

Verderop in het boek leer je het 'geleerde' in de praktijk te brengen. Ik had echter meer overzichten verwacht met eventueel voorbeeldtekeningen ernaast. De kenmerken worden wel goed beschreven, maar puur in de tekst zelf, waardoor het niet makkelijk is om het een en ander op te zoeken. Het boek sluit af met foto's van beroemdheden die we 'kennen', waarmee de vertaling van uiterlijk naar innerlijk duidelijk wordt gemaakt. En ja, op zich kloppen die best wel.

Het is een heel mooi boek om te zien, alleen jammer dat de foto's in zwart-wit zijn. En over de inhoud... Tsja, je moet ervan houden. Wellicht dat Ratelbandfans er heel enthousiast over zijn; zelf neem ik het geheel met een korreltje zout. En dan met name door de coverfoto met daarop Ratelbands eigen versie van Da Vinci's De mens van Vitruvius. Een knipoog à la Ratelband wellicht, maar persoonlijk hou ik niet van dergelijke zelfverheerlijking...

Somatology<br>Emile Ratelband
Somatology
Emile Ratelband

448 bladzijden
Uitgeverij Andromeda
ISBN10: 9055992224