Oorzaak en gevolg

Visualiseren

Op een ontspannen manier met je ogen dicht je toekomstdroom creëren. Ja, ja. Het mooie van visualisatie met je ogen dicht, is dat je je alles kunt visualiseren wat je maar kunt wensen. Je laat je gedachte op de vrije loop en ontdekt de vele mogelijkheden en voordelen van die ontspanning. The sky is the limit zou je zeggen, toch? Maar als dat werkelijk dé methode was, waarom hebben we dan nog niet onze, vaak eenvoudige, dromen kunnen verwezenlijken met visualiseren?

Dat komt doordat de wereld met je ogen open weer net zo is als voor je meditatie/visualisatie. Sterker nog, de volgende dag gaat alles weer zoals het altijd. Met je ogen dicht jouw wereld veranderen, werkt dus niet. Beter is met je ogen open te kijken naar hoe we dingen hebben aangeleerd in ons verleden, maar het is nog beter om te kijken hoe we nu denken over ons zelf. Want ons denken heeft er voor gezorgd dat we gekregen hebben wat we nu hebben.

Gevoel

Ons leven wordt bepaald door ons denken. En dat denken heeft te maken met hoe we zijn opgevoed. Simpeler gezegd: Dat wat je nu bent, komt door je aangeleerd gedrags- en gedachtepatroon. Zou je vroeger anders gedacht en gedaan hebben, zou je leven nu anders zijn geweest. Het proces is eenvoudig. Jouw brein doet niet moeilijk. Jouw denken levert jouw lichaam een gevoel. En op een bepaald gevoel volgt automatisch een bepaalde handeling.

Stel, ik zou je vragen te denken aan een moeilijk moment in je leven. Alsof je er weer bij bent voel je die nare emotie. Dat nare gevoel. Zelfs bij iets van twintig jaar geleden. Of ik zou je vragen te denken aan een zeer mooi moment in je leven. Bij die gedachte volgt direct een fijn gevoel ergens in je lichaam. Daar dit een onbewust proces is van je brein, is het handig je hiervan eerst bewust te worden. Want veranderen moet je bewust doen. Met pure wilskracht en zelfs een doel. Én een goed gevoel.

Veranderen is leuk en leerzaam

Kijk, op deze manier werkt mediteren wel. Je 'ziet' jezelf op een fantastische plek. Je voelt je goed, je maakt dat gevoel steeds groter en visualiseert daarbij dat je je doel bereikt hebt. Dan zijn de te nemen obstakels enkel maar uitdagingen, waarbij je nog steeds jouw gelukzalige gevoel kunt vasthouden.

Echt, veranderen is best leuk en leerzaam. En het gekke is, dat alles om ons heen constant onderhevig is aan verandering. En natuurlijk jij ook. We worden ouder, leren steeds nieuwere dingen, gaan inmiddels om met andere mensen, rijden in een andere auto, hebben telkens weer een nieuwer mobieltje, kijken naar andere films. Maar als het gaat om je eigen leven een bewuste wending te geven, is het opeens moeilijk om te doen.

Oorzaak van jouw denken, heeft een gevoel als gevolg. Laat dat een goed gevoel zijn!