Reportage: Hoe maak je goud van je leven?

Buiten is het koud, maar bij de Westerliefde (cultuurpark, De Westergasfabriek) komt de warmte - en de wierook - je tegemoet. De avond is georganiseerd door Saskia Beugel, oprichtster van Club Rishis. De sfeer is relaxt en doet wat Oosters aan. Het heeft wat weg van het 'Flower Power' Ibiza-sfeertje. Er lopen mannen en vrouwen van alle leeftijden, een prettige mix.

'De Sabbat. Een avond van lekker eten met vrienden, goeie gesprekken en elkaar elke vrijdagavond opnieuw het jawoord te geven en de liefde levendig te houden. Misschien een motivatie voor mannen om kabbalist te worden?'

De Shekina verwelkomen
Omdat het Sabbat is, opent Geert de avond samen met zijn vrouw Christine volgens een kabbalistisch ritueel. De zeven kaarsjes van de Joodse kandelaar worden door Christine aangestoken om de Shekina, de vrouwelijke kant van God, welkom te heten. Gezien de blikken van Geert naar zijn vrouw Christine belooft dit - voor hun in ieder geval - een spannende avond te worden...

Tijdens de research voor De Kabbalist kwam Geert herhaaldelijk de naam Isaac Newton tegen. Nadat hij was 'bevallen' van De Kabbalist is Geert zich gaan verdiepen in het leven van deze natuurwetenschapper. Hij besloot zijn volgende boek aan hem te wijden, dat resulteerde in De Geheime Newton.

Geert vertelt over de onbekende kant van Isaac Newton, die zijn tijd niet alleen besteedde aan natuurkunde, maar ook aan de studie van alchemie, kaballa en religie. Volgens Geert zijn de beroemde natuurwetten van Newton afgeleid van diepe esoterische kennis.

'Er is niks wat ge dromen kunt wat niet uit kan komen'

Net als bij de lezing van De Kabbalist, vraagt Geert ons om na te denken over onze levensmissie. Geert: "Wij gaan met z'n allen het paradijs creëren. Contact maken met die ene droom, die ene grote: Concreet, egoïstisch en individueel. Zeg het tegen iemand in de zaal die je niet kent, want woorden hebben scheppingskracht." Geert vraagt vervolgens of iemand uit het publiek zijn/haar droom aan ons wil vertellen. "We geven die droom nog een grotere boost door je missie te delen met het hele publiek!", roept Geert en meteen staat er al iemand te popelen om haar droom op het podium te vertellen.

Alchemisten zagen de wereld en het universum als een geheel waarin alles onlosmakelijk met elkaar verbonden was. Zij waren niet alleen op zoek naar de perfecte formule om goud te maken, maar ook om 'goud te maken van hun ziel,' oftewel verlichting.

'Ik ga u onthullen hoe u goud kunt maken. In deze tijden van crisis best handig! Een levensgevaarlijk proces. Ik waarschuw u!'

Geert laat ons de zeven alchemistische transformatieprocessen zien, die Isaac Newton doorliep om tot zijn ware levensbestemming te komen, zodat wij die ook kunnen toepassen op ons leven.

De Alchemistische transformatieprocessen volgens Geert Kimpen:

*Calcinatie: "Ons ego wordt vaak gezien als negatief, maar zonder ego zouden mensen niet die grootse dingen neerzetten. Stel dat u midden in de nacht wakker wordt en denkt: Is dat nu mijn vrouw?’ of Wat doe ik hier op deze aardbol? Wat is de zin van het leven? Dan is het proces van calcinatie begonnen. Want u loopt hier namelijk niet toevallig op de aarde rond. U bent hier met een belangrijke reden, namelijk een unieke mix van talenten, eigenschappen en ervaringen die niemand op deze planeet heeft!

*Dissolutie: "Durf te vertrouwen op de stroom van het leven. De kosmos heeft altijd het beste met ons voor. U zult merken dat, door met die stroom mee te gaan, deuren vanzelf open gaan en de juiste contacten naar u toe komen. Maar soms willen wij in die 'comfort zone' blijven zitten, omdat we bang zijn voor verandering. Dan worden we door leuke of minder leuke gebeurtenisssen vanzelf gedwongen om een nieuw leven te gaan leiden."

*Separatie: "Op cruciale momenten in je leven merk je dat je een ander persoon bent geworden. En dan kan het gebeuren dat je vrienden verliest die jou niet meer kunnen volgen. Alles wat niet meer bij je hoort zal verdwijnen tijdens het proces van separatie."

*Conjunctie: "Dat is het huwelijk tussen de koning en koningin waarin zij zich samensmelten tot een eenheid. We worden allemaal geboren als halve zielen. Ik heb zelf ook jaren rondgestrompeld van de ene ongelukkige liefde naar de andere. In de kabbala en veel andere religies wordt de vrouw gezien als de poort naar het goddelijke. De spirituele ontwikkeling die de man vindt door op jacht te gaan, door te reizen en door op zoek te gaan, die heeft de vrouw al van nature. Door de verbinding met haar aan te gaan brengt zij hem dichter bij het goddelijke. Het gaat er niet om wat we van die ander kunnen ontvangen, maar wat wij die ander kunnen geven. Door je partner op een voetstuk te plaatsen overstijg je de universele liefde. Dan voel je een constante liefdesprikkel die je uitstraalt naar ieder mens die je ontmoet."

*Fermentatie: "Een proces waarin we alle rottigheid en smerigheid onder ogen durven te zien en aan te gaan. Newton zelf heeft zijn zwartste kant ten volle geleefd. En dan leren we dat onze grootste vijanden onze belangrijkste meesters zijn. Zij helpen ons herinneren aan die kanten die wij in onszelf niet willen zien. Heb u naaste lief als uzelf. Probeer dat maar eens 24 uur lang!"

Distillatie:"En dan komt het moment dat wij de vruchten kunnen plukken. Dat wij in onze kracht komen en onze missie in een stroomversnelling komt."

*Coagulatie: "De wet van actie en reactie. We kunnen op de bank gaan liggen en dromen van die ene droomvrouw, maar zo werkt het natuurlijk niet. Alleen als we een handeling met volle overtuiging doen, dan mogen we een reactie verwachten. Elke droom vraag offers en daagt u uit. Maar als u uw levensmissie achterna gaat, dan zult u merken dat u gedragen wordt. We kunnen zo veel meer dan dat wij denken!"

'Dat u allemaal door dat donkere woud op zoek gaat naar die jonkvrouw in de toren, naar die ridder van de ronde tafel. En dat u uiteindelijk weer uit dat donkere woud komt met uw steen der wijzen in uw handen. De medaille van uw leven, het goud dat u van uzelf gemaakt heeft'

Na de lezing worden de stoelen opzij geschoven en kunnen we de lekkerste hapjes tot ons nemen. We blijven bami opscheppen, heerlijk! Daarna start de Full Moon Party met DJ Kareem Raihaini, DJ Shanto en VJ Rakesh. Naarmate de avond vordert, wordt de sfeer steeds sensueler en intiemer: sommige mensen dansen op blote voeten. Het gaat lekker los. Helaas wordt het voor manlief allemaal net iets teveel en besluiten we naar huis te gaan. En ik had nog zo graag met the one and only Geert Kimpen willen dansen!

Eenmaal buiten in de kou weten wij één ding zeker. Een lezing van deze vrolijke Belg is absoluut de moeite waard, al is het alleen maar omdat je het gevoel krijgt dat al je dromen uit kunnen komen. Daar is rasverteller Geert Kimpen zelf het grootste voorbeeld van. En natuurlijk hebben wij geleerd om goud te maken van ons leven, door deze vernieuwende wetten van Newton toe te passen.