Charisma valt te trainen

Een magisch gevoel... Charisma

Uitstraling, warm, zeker, puurheid, fijn om bij in de buurt te zijn, magisch gevoel en krachtig. Dit was de eerste reactie op een New Life steekproef, waar we mensen vroegen naar het woord charisma. Wat komt er het eerst in je op? Het opvallende was dat bijna iedereen het moeilijk vond om het onder woorden te brengen. Gek genoeg kwam het leeuwendeel van de ondervraagden automatisch met voorbeelden: Barack Obama, Ophra Winfrey, Madonna, George Clooney, Wim Kok en Pim Fortuyn zijn de meest genoemde in het rijtje van mensen die zo’n magisch gevoel bij je op kunnen roepen. Opmerkelijk detail: iedereen gaf aan makkelijker een charismatische man te herkennen dan een vrouw. De grote vraag is nu: zijn deze mensen nu geboren met deze persoonlijkheid of zijn er ook eigenschappen die je zou kunnen leren?


Het valt op en jou niet alleen....

Iedereen heeft vast wel eens meegemaakt dat je op een feestje bent en plots je aandacht wordt getrokken door een zeker persoon die de kamer binnenkomt. Wat het nu precies aan die persoon is weet je niet direct, maar de energie in de kamer is veranderd. De persoon hoeft niet uitgesproken knap te zijn, maar toch kun je je aangetrokken voelen. Gefascineerd volg je de persoon, maar je kunt bijna niet aangeven wat deze persoon zo bijzonder maakt. Het valt gewoon op en jou niet alleen....

Zelfverzekerde indruk

Zo iemand zijn we vast allemaal wel eens tegengekomen. Maar in hoeverre willen we zelf ook charismatischer zijn? Uit onze steekproef bleek dat alle ondervraagden hierop antwoordden met een volmondig ja. Om charismatischer te worden, moeten we eerst weten wat het precies is. Vanuit het oude Grieks wordt de betekenis ‘goddelijk geïnspireerde gave’ aan charisma gegeven. Tegenwoordig betekent het volgens de Van Dale ook: ‘(irrationele) aantrekkingskracht of uitstraling van een persoon’. Wanneer we eerdergenoemde beroemdheden onder de loep nemen, hebben zij een aantal raakvlakken met elkaar. Ten eerste maken ze een zelfverzekerde indruk. Ten tweede hebben ze goed tot uitmuntend helder voor ogen wat hun doel is. En het derde punt is dat de meesten een zekere rust uitstralen.

Tips voor de beginner

Uit onderzoek en de ervaring van New Life University blijkt dat er wel degelijk een aantal kenmerken zijn die bijvoorbeeld een leider charismatischer maken dan anderen. Met stip op nummer 1 staat dat deze mensen vaak zichzelf zijn, wat uiteraard een zekere indruk achterlaat. Daarnaast zijn er een aantal specifieke kenmerken die deze mensen gemeen hebben. Wat zou er gebeuren als jij je deze punten eigen zou maken? Precies! Je komt meer en meer charismatisch over... Test maar eens voor jezelf:

  • Tip 1: beweeg iets trager dan je gesprekspartner. Je kunt je misschien voorstellen dat iemand die snel beweegt een minder evenwichtige indruk achterlaat.
  • Tip 2: laat je stem eens wat warmer klinken. Denk bijvoorbeeld aan de stem van Marco Borsato, Wendy van Dijk of een bekend radio dj. Voor vrouwen met een hoge stem, probeer een octaafje lager te spreken.
  • Een 3e tip is: meer luisteren, dan spreken. Stel oprechte vragen aan je gesprekspartner.

Mensen die goed kunnen luisteren laten een bijzondere indruk achter. Jaren geleden zijn tijdens een onderzoek verschillende psychologen aan boord gestapt van een intercontinentale vlucht. De opdracht was om alleen maar vragen te stellen en niets over jezelf te vertellen. Toen de passagiers van boord kwamen van de lange vlucht, en een enquête invulden, gaf een groot deel (die naast de psychologen zat) aan "nog nooit zo’n bijzonder gesprek te hebben gehad..."

Training in Charisma

Wat ons betreft is charisma grotendeels een resultaat van hoe je in het leven staat. Heldere doelen en een zelfverzekerde levenshouding zijn de basis. Wat er dus aan de binnenkant gebeurt (je identiteit & overtuigingen), heeft een groot effect op je uitstraling. Daarbij zijn er hele handige strategieën die je net even sneller dat inzicht geven. Om zo een flinke impact te maken op je gesprekspartner.... Niet verkeerd toch? En te leren dus!


Wanneer? Zaterdag 31 januari 2009
Waar? Landgoed De Horst te Driebergen.
Gebouw: Banning, zaal: Dales.
Hoe laat? Van 10.00 uur tot 17.00 uur (ontvangst: 09.30 uur)
Wat kost het? Standaardprijs: ¤ 125,- bij betaling vanaf 1 januari 2009.
Incl. lunch en BTW vrij voor particulieren.

Voor meer informatie kijk op de site.