Het boeddhistische pad naar geluk

Psyche & spiritualiteit door Ze.nl
Geluk in een wereld zonder begeerte werd voor het eerst uitgegeven in 2002 naar aanleiding van een rondreis van de veertiende Dalai Lama in Australië en Nieuw-Zeeland. In vijf hoofdstukken toont het boek hoe eeuwen aan Tibetaanse wijsheid zin aan je leven kan geven. De beschrijving van de levensloop van de veertiende en dertiende Dalai Lama is hier een mooi voorbeeld van en toont opvallende gelijkenissen: de Dalai Lama's hebben Tibet moeten ontvluchten door de belegering van buitenlandse troepen. Beiden kozen ze eveneens voor een vreedzame oplossing.

Naast de beschrijving van de levensloop van de beide Dalai Lama's wordt ook het levensverhaal van Atisha beschreven. Atisha is een boeddhistische monnik uit de elfde eeuw, die het boeddhisme in Tibet deed herleven. Net zoals de Dalai Lama was Atisha in staat om een leven vol mededogen en wijsheid te leiden. Beide monniken zijn in woord en daad een lichtend voorbeeld van het geloof op een liefde- en respectvolle manier belijden; de kern van het boeddhisme

We zoeken allemaal het geluk en niet het lijden, maar we worden steeds met eindeloos lijden geconfronteerd. Als we proberen te ontdekken waar dit lijden uit voortkomt, merken we dat de bron zich binnen in ons bevindt. Het is ons eigen innerlijk dat ons kwelt, onze eigen kwellende emoties, zij huizen in onze geest en zijn de werkelijke bron van alle ellende... De oorzaak is niet onze zogenoemde uiterlijke vijand... De hele boeddhistische leer is feitelijk de methode, of het mechanisme, om onze innerlijke vijand te bestrijden (Dalai Lama)

Geluk in een wereld zonder begeerte is een handzaam boek die uitgebreide informatie geeft over het boeddhisme. Belangrijke termen worden helder toegelicht. Het boek is vooral theoretisch van aard; concrete tips voor het praktisch toepassen van het boeddhisme in het dagelijks leven worden niet gegeven. In Geluk in een wereld zonder begeerte wordt duidelijk beschreven hoe belangrijk mededogen is voor een vreedzaam leven, maar ook je grootste vijand voor een vreedzaam leven wordt beschreven: jezelf. Je eigen negatieve gedachten staan het pad naar het geluk in de weg. Het ontwikkelen van mededogen en het vinden van manieren om met je innerlijke vijand om te gaan, is zeker belangrijk en dat maakt Geluk in een wereld zonder begeerte een aanrader.

Afbeelding verwijderd door redactie
~Geluk in een Wereld Zonder Begeerte
De Dalai Lama & Dalai Lama
~Uitgeverij BZZTôH
208 bladzijden
ISBN: 9789045308647