Achtergrond: Zijn we het voelen verleerd?

Als er aan rijkdom gedacht wordt, dan zien wij dat als financiële rijkdom, als welstand. Echte rijkdom zit van binnen en niet in de door de mens gefabriceerde surrogaatmiddelen die rijkdom zouden symboliseren, zoals huizen, auto's, grote geldstromen. De rijkdom die echt als rijkdom gezien mag worden is rijkdom in je gevoelsleven, omdat deze rijkdom eeuwig duurt en nooit voorbij gaat. Niemand kan je dit ontnemen, het is er gewoon altijd, tenzij jij anders beslist. De Westerse mens hanteert de regel: Meten is weten. Eigenlijk zou dit herschreven mogen worden in voelen is weten, want alleen door gevoel weet je meer dan je ooit zult weten dan door welk denkproces dan ook.

Voelen is krachtig, is ongekend zo groots, zo mooi. Velen van ons zien het als iets dat per definitie pijn moet doen, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Ons huidige perspectief ten aanzien van voelen is compleet vervormd. Voelen leidt echt niet altijd tot leed. Deze twee dingen zijn niet hetzelfde, alhoewel ze zeker wel eens in elkaars verlengde liggen. Maar dat is voelen en geluk ook.

Door gevoelens niet te ervaren, ontneem je jezelf zo'n enorm potentieel. Je bent zo bang geworden om naar je gevoelens te kijken, omdat je van mening bent dat kijken naar je gevoelens per definitie altijd leed oplevert. Wat een onzin.

Het leed wordt veroorzaakt door jezelf, door je eigen weerstand die jij tegen dingen hebt. Als je veel weerstand ervaart, is je ego ook behoorlijk sterk aanwezig. Je vecht niet tegen de ander, je vecht tegen jezelf. Een gevecht dat je nooit kunt winnen. Als je eenmaal inziet dat het veel eenvoudiger is om je mee te laten voeren door de flow van het leven, altijd alert zijn op de gevoelens die je hebt, dat je gevoel de beste leerschool is. Je leert dan dat gevoelens er niet zijn om je het leven zuur te maken, maar om je even ergens attent op te maken, je een spiegel voor te houden en vooral dat ze er zijn om je iets heel nuttigs te leren, zodat je een volgende keer kunt besluiten niet meer in een dergelijke situatie terecht te komen of juist wel, afhankelijk van de keuze die je maakt.

Als je echt terug wil naar innerlijk rust en vrede, naar intens geluk en dankbaarheid voor alles wat je mag leren, leer dan om op je gevoel te vertrouwen.

**Binnenkort op Vrouw.nl: Voelen. Hoe doe je dat?