De reden dat je links en rechts wel eens met elkaar verwart

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

Moet jij ook altijd met je hand een L maken om te kijken welke kant ook alweer links is? Of roep je ook een beetje te vaak "Oh nee, andere rechts"? Nou, goed nieuws: je bent niet de enige. Heel veel mensen verwarren links vaak met rechts en andersom. Maar dat maakt het soms niet minder awkward als een onbekend iemand je de weg vraagt en je stuurt diegene compleet de andere kant op... Anyways, nog meer goed nieuws, want het heeft een reden - en die reden is niet dat je dom bent. 

Lees ook: Welke Y2K trend je moet proberen volgens je sterrenbeeld

Links en rechts verwarren

Eigenlijk betekent het alleen maar dat je een symmetrischer persoon bent, wanneer je links en rechts vaak met elkaar verwart. Mensen die hier totaal geen moeite mee hebben zijn dus asymmetrischer. Volgens een onderzoek van Belgische neuropsychologen is dit hoe het werkt: Er zijn mensen die heel sterk rechts- of linkshandig zijn, maar er lopen er ook heel wat rond, die eigenlijk beide handen goed kunnen gebruiken. Dan ben je bijvoorbeeld rechts, maar kun je ook prima met links knippen of schrijven. Heb je dat? Dan ben je een symmetrisch persoon. 

Asymmetrische mensen

Mensen die dus eigenlijk heel sterk links- of rechtshandig zijn hebben veel minder last van beide kanten uit elkaar houden noemen we asymmetrische mensen, omdat ze heel erg gewend zijn aan het (voornamelijke) gebruik van één hand. Links óf rechts. Gebruik je dus beide handen vaak, dan ben je symmetrischer. 

Beelddenkers

Een andere reden - volgens een ander onderzoek - kan zijn dat je in vaak beelden denkt. Links of rechts heeft niet per se een beeld (behalve die grote L dan). Mensen die wat minder in beelden denken kunnen waarschijnlijk beter links en rechts uit elkaar houden, omdat het zo in hun geheugen gegrift staat. 

Trucje

De meeste symmetrische mensen en beelddenkers kennen het trucje waarschijnlijk allang: met je vingers een L maken - en de juiste L is links. Doe jij dit nu eigenlijk altijd al? Dan zul je dit (probably) ook gewoon blijven doen, en daar is dus helemaal niks mis mee, want eerlijk: het is ook gewoon mega makkelijk. Behalve als je achter het stuur zit dan... Een andere manier om beide kanten niet met elkaar te verwarren is om gewoon één kant te onthouden. Weet je wat links is? Dan weet je automatisch ook dat rechts niet links is en andersom. Handig! 

Lees ook: Mensen met deze oogkleur lopen meer kans op winterdepressie (en dit is waarom)