Van goeder hand

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Ik zeg toch ook niet: "Wat kúnstig dat je rechts kunt schrijven"? Ja, ja, ik weet het, de meerderheid van de mensheid is rechtshandig. Naar schatting zo'n 10 tot 15 procent is linkshandig. Ja, dus?

Dit laatste is volgens mij niet zo vreemd: vroeger werd linkshandigheid als minderwaardig gezien. Het had iets negatiefs, het werd geassocieerd met de duivel en dus werd het rechtsschrijven er maar gewoonweg ingeramd. Schreef je bij voorkeur met links, dan werd dit er onverbiddelijk middels een liniaal uitgeramd. De genen hebben volgens mij de rest gedaan. Gelukkig zijn de tijden veranderd, want thans schijn je juist bijzonder te zijn met zo'n magische hand. 
 
Dominante rechter hersenhelft
Je linker hersenhelft zorgt er trouwens voor dat je iets met de rechterzijde bewerkstelligt en andersom. Je twee hersenhelften werken kruislinks. Zo gezegd is dus je línker hersenhelft dominant als je rechts schrijft. Ah zo, dat verklaart waarom ik links schrijf en rechts denk. Toch bestaan er nog altijd bakerpraatjes en merkwaardige misverstanden rond linkshandigen. Zo las ik op internet dat in Japan het voor linkshandige boerenmeisjes tot in de jaren '70 van de vorige eeuw zelfs verboden was om te trouwen. Hoe verzinnen ze het.

Onderzoeken en misverstanden
Hoewel er in het verleden heel wat studies zijn verricht die geen enkel bewijs konden leveren voor een verschil tussen rechts- en linkshandigen, lijken een aantal recente onderzoeken dat wél te doen. Zo bleek uit een Nederlandse studie uit 2005 dat linkshandige vrouwen tot twee keer meer risico lopen op borstkanker dan hun rechtshandige leeftijdsgenoten. En ook ziektes als darmkanker (4,6 keer), kanker in het algemeen (1,7 keer) en beroerte (3,7 keer) komen volgens deze studie vaker voor bij linkshandigen. Andere onderzoeken leidden tot een aantal neurologische berekeningen, die op hun beurt de overtuiging dat linkshandigen korter leven in de hand werken. Zo werd er aangetoond dat niet alleen bepaalde leerstoornissen, zoals dyslexie, maar ook autisme en zelfs schizofrenie vaker voorkomen bij linkshandigen. Linkshandigheid lijkt dus samen te hangen met wat je een zwakker zenuwstelsel zou kunnen noemen. (Bron: www.hln.be) Nou, nou. Ben ik nu de enige die dit een béétje te ver gezocht vind?
 
Zowel links- als rechtshandig
Zal ik je iets verklappen: ik ben zowel links- als rechtshandig. Hoe zit dát dan? Ik knip, snijd, tennis, bowl, badminton, scrol, klik, veeg mijn achterste, gooi het servies; allemaal met rechts. Nóg wonderlijker? Welnee, er zijn zoveel mensen met twee linkerhanden. Is het niet opmerkelijker dat rechtshandigen wel hun linkerhand gebruiken om iets met een vork te verorberen, maar wanneer het om het nuttigen van soep gaat het eetgerei dan opeens verhuist naar hun rechterhand? Ik bikkel mijn eetwaar altíjd met links, of het nu met een vork is dan wel met een lepel. Dat is toch veel simpeler? Toch werkt dat voor de meesten niet zo, en dus levert dat nogal eens onhandige knoeipartijen op tussen mij en mijn tafelgenoten. Of een worsteling met mijn frikandel speciaal wanneer ik die naar binnen tracht te metselen met het bijgevoegde witte plastic vorkje. (Waarom bestaan die dingen niet voor linkshandigen, of nog beter, zit het kartelrandje niet aan twéé kanten?) 

'Links zijn' wordt in veel gevallen dus toch nog geregeld als een 'handicap' gezien. Als het om de politieke linkshandigheid gaat werkt dat echter niet zo, ofschoon ook in dit geval het gros naar rechts neigt. Zoek synoniemen voor het woord 'links' en je treft woorden als: 'progressief', 'socialistisch' en 'vooruitstrevend'. Zoek je een synoniem voor 'rechts', dan ben je 'ouderwets', 'conservatief' en 'behoudend'. Tjonge. Sommige wetenswaardigheden zijn best interessant natuurlijk. Andere fabels betreffende de linkshandigheid daarentegen, zou ik maar wat graag met een geniepige opdoffer weg willen meppen.