Nieuws: Cursus Mindfulness

Mindfulness

betekent aandachtig zijn, opmerkzaam zijn op wat er in het hier en nu met jou aan het gebeuren is. Het is een vorm van meditatie die eigenlijk bij elke activiteit, en ook bij geen activiteit, toegepast kan worden. Van oorsprong is mindfulness bekend als boeddhistische meditatie techniek. Tegenwoordig is het vooral bekend gemaakt door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn die een polikliniek voor pijn en stressklachten heeft en daar al bijna dertig jaar werkt met technieken voor aandachtig leven. Deze moderne vorm van training heeft dus haar wortels in de gezondheidszorg, maar zij wordt inmiddels veel breder toegepast. Bijvoorbeeld voor een ieder die in staat wil zijn om vollediger in het hier en nu te leven en daarmee op te merken wat er in zichzelf en in de wereld om zich heen gebeurt.

Voor wie is de mindfulness cursus geschikt?

De cursus is geschikt voor iedereen die de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren. In het bijzonder voor mensen die beter willen leren omgaan met moeilijk emoties (spanning, angst), minder met gedachten bezig willen zijn (piekeren), willen leren hun lichaam en hun klachten (pijn) te accepteren/hanteren, die kampen met somberheid en terugkerende depressies, zich in een druk leven staande willen houden met minder stress, meer momenten willen vinden van genieten, rust en inkeer, bewuster ieder moment willen beleven.

Oorsprong cursus

De mindfulness cursus is eind jaren zeventig in de Verenigde Staten ontwikkeld door wetenschapper, schrijver en meditatieleraar Dr. Jon Kabat-Zinn, onder de naam Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Hij heeft eeuwenoude meditatietechnieken verbonden met de moderne westerse psychologie. De afgelopen decennia hebben duizenden mensen de training gevolgd, waar inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

Resultaten wetenschappelijk onderzoek mindfulness cursus

Positieve resultaten van de mindfulness cursus zijn gevonden bij mensen met chronische pijn, angststoornissen, eetstoornissen, slaapstoornissen, stressgerelateerde somatische en psychische klachten, en depressies. Beoefenen van mindfulness heeft een positieve invloed op de hersenfuncties, hart- en longfuncties en het immuunsysteem.

Programma van Innergiek

De cursus is bedoeld voor iedereen die wil kennismaken met verschillende mindfulness meditaties. Het programma van de training bestaat uit een breed scala aan oefeningen; de bodyscan, yoga, ademmeditatie, loopmeditatie en zitmeditatie. Daarnaast leer je oefeningen die gericht zijn op toepassingen in het dagelijkse leven. De oefeningen worden uitgebreid en groepsgewijs besproken. Tussen de oefeningen door is er ook uitleg en theorie over mindfulness.

De cursus bestaat uit acht wekelijkse lessen en start woensdag 6 mei 2009 van 13.30 uur tot 15.45 uur en tevens maandag 11 mei van 19.30 uur tot 21.45 uur. De cursus zal worden gegeven door Johannet van Hasz in Spiritueel Centrum Innergiek, Koningdwarsstraat 146, 1781 LC, Den Helder.

Voor opgave: info@innergiek.nl of tel. 06-42909061
www.innergiek.nl