Achtergrond: Ontwikkel je spirituele intelligentie.

Mensen zijn spirituele wezens

Wij mensen zijn in essentie spirituele wezens omdat we worden gedreven door de behoefte 'levensvragen' of fundamentele vragen te stellen. We worden gedreven door een verlangen zin en waarde te ontdekken in wat we doen en ervaren. We hunkeren ernaar ons leven te zien in een grotere zingevende context, of dat nou ons gezin is, de voetbalclub, ons religieuze overtuiging of het universum zelf.
Sommige antropologen en neurobiologen menen dat deze drang naar zingeving ons twee miljoen jaar geleden uit de bomen heeft gejaagd en heeft geleid tot de ontwikkeling van onze taal en de groei van onze hersenen. Het is een continu proces en het dwingt ons ook nu om ons verder te ontwikkelen.

SQ is grondslag voor IQ en EQ

Het is de intelligentie waarmee we onze daden en ons bestaan in een ruime context plaatsen. De intelligentie waarmee we bepalen dat de ene handelswijze of levensweg zinvoller is dan de andere. SQ is de onmisbare grondslag voor een effectief functioneren van het IQ en het EQ, de essentie van onze intelligentie. Spirituele intelligentie is een innerlijk aangeboren vermogen van de mens: iemand die alles onderzoekt op waarheid voor zichzelf, is spiritueel intelligent bezig. Spirituele intelligentie kan helend werken. Het rust in die diepe laag van het zelf, die verbonden is aan een wijsheid die het ego overstijgt. Het is de intelligentie die ons bewust maakt van bestaande waarden en van het feit dat we nieuwe waarden kunnen creëren.

Ontwikkelen van Spirituele intelligentie

Spirituele intelligentie kan ontwikkeld worden. Er zijn zeven praktische stappen die naar een hogere SQ kan leiden:

1. Je bewust worden van waar je nu bent
2. Heel graag willen veranderen
3. Nadenken over je centrum en jouw krachtigste motieven
4. Obstakels aan het licht brengen en oplossen
5. Vele mogelijkheden verkennen om verder te gaan
6. Je verbinden aan een bepaald pad
7. Je er van bewust blijven dat er meerdere paden zijn

Stap 1: Je bewust worden van waar je nu bent
Hoe is jouw huidige situatie? Wat zijn de negatieve en positieve gevolgen daarvan? Berokken je jezelf of anderen schade? Je zult bewust moeten gaan kijken naar elke handeling; vaak rennen we dag in dag uit van de ene activiteit naar de andere. Neem elke dag een moment voor jezelf om even stil te staan bij wat je aan het doen bent, mediterend of niet. Ga eens bij een Life coach of therapeut langs om de dingen op een rijtje te zetten.

Stap 2: Heel graag willen veranderen
Je moet willen veranderen en jezelf daartoe verplichten. Je zult aandachtig moeten nadenken over wat de verandering aan energie en offers zal vergen. Waartoe ben je bereid? Wil je stoppen met roken, drinken? Wil je een dagelijkse taak op je nemen?

Stap 3: Nadenken over je centrum en je krachtigste motieven
Hier is een dieper niveau van reflectie nodig. Je moet jezelf leren kennen, ontdekken waar je centrum is en wat jou motiveert. Jouw centrum is de kern van wie je bent. Als je volgende week dood zou gaan, wat zou je dan in ieder geval gedaan willen hebben?

Stap 4: Welke obstakels staan in je weg?
Wat weerhoudt je er van om vanuit je centrum te leven? Hebzucht, luiheid, woede, angst? Maak een lijst van de dingen die je tegenhouden en vindt een oplossing om ze weg te halen. Kun je het niet zelf? Vraag advies.

Stap 5: Vele mogelijkheden verkennen om verder te gaan
Welke oefeningen moet je doen? Welk pad moet je volgen? Er zijn diverse mogelijkheden om verder te komen; zet ze op een rijtje. Ga na wat praktisch is en kijk hoe haalbaar ze zijn.

Stap 6: Je verbinden aan een bepaald pad
Nu ga jij je verbinden aan een bepaald pad om naar je centrum toe te gaan. Dat betekent dat je jouw alledaagse gedachten en activiteiten respecteert en ook doet wat nodig is. Laat je niet afleiden.

Stap 7: Je bewust blijven dat er vele paden zijn
Respecteer de mensen die andere paden bewandelen en respecteer dat stuk in jezelf dat misschien een ander pad nodig heeft op een gegeven moment. Alle paden leiden naar het centrum, ook wel de verlichting genoemd. Volg de weg naar je eigen licht.


Veel succes.

Bron: Boek 'Spirituele Intelligentie'; van Danah Zohar en Dr. Ian Marshall