Boek: Gluren de doden als we douchen?

Slik. Dood of niet, ik moet toch even wennen aan het idee dat mijn opa's en oma's álles zien wat ik doe en laat. Concetta legt in haar boek uit, dat de doden anders redeneren dan wij hier op aarde. Zij geven geen waardeoordeel. Zij zullen niet denken: "Jeetje, wat een dikke kont heeft zij..." Zij zien ons seksuele gedrag als gewoon menselijk gedrag. Zoals wij naar parende beesten kunnen kijken en dat ook volstrekt normaal vinden. Zij zijn blij voor ons dat we de liefde ervaren, zelfs bij een one-night-stand. Zij krijgen er geen kick van, het zijn geen voyeurs. Ze zien ons op vakantie, op een verjaardagsfeest of bij een picknick. Ze genieten mee met alle gebeurtenissen in ons leven, zoals ze ook met ons oplopen als we zorgen of verdriet hebben.

Concetta Bertoldi is medium en doet readings voor filmsterren, politici en leden van het Britse koninklijk huis. Ze besloot onlangs - nadat het haar honderden keren gevraagd was en zij het steeds lastiger vond om die vraag te omzeilen - om dat 'stomme' boek dan toch maar te gaan schrijven. En ik moet zeggen: ik ben blij dat ze het gedaan heeft! Het boek is verre van stom en het behandelt alle vragen waar mensen mee kunnen blijven zitten, na de dood van een dierbare. Of waar alle geïnteresseerde mensen - zoals ik - graag antwoord op willen hebben. Concetta heeft een groot gevoel voor humor en dat vind je in haar boeken terug. Ook haar uitgesproken nuchterheid is heerlijk. Ik vind het een verademing om zo'n spiritueel onderwerp, op zo'n nuchtere wijze behandeld te zien.

Het boek bevat 250 vragen en antwoorden. Een greep uit de onderwerpen: wat is er te doen aan gene zijde? Waarom dolen sommigen doden nog rond? Is mijn overleden vader bij me als ik ga trouwen? Zijn de doden beledigd als we niet huilen op hun begrafenis? Proberen onze dierbaren overledenen contact met ons te maken op hoogtijdagen? Hebben de doden u ooit winnende loterijgetallen doorgegeven? Bestaan er slechte, of gevallen engelen? Hoe behoeden onze beschermengelen ons?
Missen de doden hun lichaam? Als we ervoor kiezen te reïncarneren, mogen we dan zelf ons lichaam uitkiezen?

Genoeg prikkelende vragen dus, waarop de antwoorden soms ronduit verrassend zijn. Het boek leest heel gemakkelijk weg, juist omdat het allemaal losse vragen en antwoorden zijn. Je legt het even weg, en pakt het moeiteloos weer op als je zin hebt. Wat in ieder geval als een paal boven water staat, is dat het na ons aardse leven beslist niet ophoudt voor ons en dat het echt hemels is aan gene zijde. En dát lijkt me een mooi vooruitzicht!


Gluren de doden als we douchen?
Concetta Bertoldi