Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

5 dingen die je niet tegen je schoonmoeder moet zeggen


Of je hebt het getroffen, of ze is niet te harden: je schoonmoeder. Of loeder. Hoe dan ook, je wilt er alles aan doen om te zorgen dat ze niet (nog meer) op je afknapt. Wij helpen je: 5 dingen die je niet tegen haar moet zeggen.

Het is dat ze je vriend Berry gebaard heeft, maar anders had je haar Libelle-fiets bekrast. Want oh, oh, oh, wat is het toch een gigantische draak, die schoonmoeder van je. Komt je niet bekend voor? Heel fijn, maar zorg dan wel dat dat zo blijft. Als je de volgende opmerkingen lekker binnensmonds houdt, komt dat in orde. Of gaat ze je in ieder geval niet nog meer haten.


 
1. 'Gelukkig lijkt Berry op zijn vader'
Ze is alles wat je vriend niet is en daar ben je maar wát blij mee. Hij kookt je eieren lekker hard, vertikt het zich druk te maken om een laag van 25 centimeter stof op de plintjes en doet waar hij zin in heeft. Dus als hij om vier uur trek heeft in een biertje, dan haalt-ie om vier uur gewoon een Heineken uit de kast. Ongecompliceerd is je lover. Net als zijn vader. En dat bevalt je veel beter dan wanneer hij op zijn moeder met haar Libelle-terugtrapfiets en eeuwige gezeur zou lijken. Dit hoeft Anja alleen niet te weten. Tenzij je het ziet zitten dat ze direct weer neuriënd de foto’s van zijn ex op het dressoirkastje uitstalt. 
 
2. 'Ik ga emigreren en neem Berry gezellig mee'
Weet je wat het nou is? Veel moeders hebben een speciale band met hun kinderen. Eentje die met geen mogelijkheid door te snijden is. Tot je spijt. Maar goed: doe je niks aan. Moet je ook niet willen, want moeders zijn als leeuwinnen: één stap dichterbij en je bent op z'n minst één voortand en beide kleine tenen kwijt. Waag het dus niet om voor Berry als vanzelfsprekend een vliegtuigstoel te boeken als je naar Abu Dhabi besluit te emigreren. Tenminste: hij kan wel mee, maar dan moet-ie het ma maar zelf vertellen. Anders komt ze je achterna – al moet ze hem op haar skeelers komen halen.

3. 'Hij is een grote jongen, hoor'
Ze stopt nog altijd zijn sokken, smeert, als-ie komt eten, maar wat graag een boterham met gestampte muisjes voor hem en doet nog net geen vliegtuig na als ze hem zijn aardappelprak wil voeren. Ja, kan je gaan zitten grinniken, maar het bestaat: moeders die in 1982 zijn blijven steken. Nu kun je daar wat van zeggen. Je kunt het ook niet doen. Waarom niet? Omdat hij groot genoeg is om zelf aan te geven dat hij al een jaar of 27 niet meer aan de bijtring is. 


4. 'Ik had zelf dat kastje niet uitgekozen'
Kijk, Anja, die doet nooit zomaar iets. Die overweegt alles grondig en maakt keuzes bewuster dan Eco-Leco. Ze wilde bijvoorbeeld een veilige omgeving voor Berry, dus kocht ze 28 jaar geleden kastjes zonder scherpe hoekjes, met ronde ornamenten – geen uitsteeksels waaraan Berry zijn fontanel zou kunnen stoten. Die kasten staan er nu nog steeds, en jij vindt ze afschuwelijk. Vind het vooral, maar zeg er niets van: Anja wist gewoon wat goed voor haar kleine jongen was. Ze deed het uit liefde, die kasten kiezen. Geen kwaad woord erover dus, of ze timmert je, met dezelfde hamer als waar ze dat gevaarte mee in elkaar heeft gezet, op je knar.

5. 'Berry en mijn moeder? Twee handen op één buik'
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de beste moeder van het land? Volgens Anja is dat… zijzelf! En dus moet ze er niet aan denken dat er ook maar iemand is die Berry nog veel aardiger vindt. Jouw eigen moeder, bijvoorbeeld. Helaas voor Anja kan Ber het heel goed vinden met Grietje. Bij binnenkomst hangt hij meteen om haar nek, en als hij ergens mee zit, troost je moeder hem met wat Rolo's en een megapint, terwijl Anja een paar kilometer verderop nietsvermoedend door babyalbums bladert. Tja. Kan verkeren. Maar wil je dat je schoonmoeder van jaloezie niet de banden van je moeders Twingo lek steekt, hou dan vooral je mond.
 
Wat zou jij nooit tegen je schoonmoeder of -loeder zeggen?