Hoe labels ons beperken

Psyche & spiritualiteit door Donna
In het leven hebben we ons een aantal labels opgelegd om onszelf te definiëren. Deze labels helpen ons bij het bepalen van onze identiteit. Ze geven ons houvast in het leven, omdat we er altijd op terug kunnen vallen. Ze verklaren wie we zijn en wat we doen.

Positieve labels

Zo bestempelen we onszelf bijvoorbeeld als 'zorgzaam', kijkend naar hoe we omgaan met ons gezin en onze vrienden. 'Betrouwbaar' als we kijken naar onze relatie. 'Stipt' als we het hebben over werk. Allemaal positieve labels die we graag in stand houden. Immers, van de omgeving bevestigd krijgen dat we inderdaad zorgzaam, betrouwbaar en stipt zijn, geeft ons het gevoel dat we erkend worden. Dat willen we graag, dus handelen we naar deze labels.

Beperkende labels
De labels die we onszelf opplakken, kunnen echter ook een negatieve werking hebben op ons gedrag. Zo kan de overtuiging ´ik ben geen doorzetter´ een uitstekende reden zijn om dat sportschoolabonnement te laten verstoffen. ´Ik ben een roker´ beperkt ons om eindelijk eens af te rekenen met die vieze gewoonte. En zo kan ´ik hoef niet te leren voor een tentamen, want ik ben geen boekenwurm´ ervoor zorgen dat we teleurgesteld een vijf op onze cijferlijst bijschrijven. 


Kloppen ze nog?

Het is dan ook raadzaam om zo nu en dan eens stil te staan bij of onze labels (die wij, voor de duidelijkheid, onszelf opplakken) nog wel kloppend zijn bij wat we graag zouden willen. Stel je wilt graag een leuke relatie, maar je draagt (onbewust?) het label 'ik ben niet in staat mij echt te binden' met je mee... Dan zal die hele relatie geen kans van slagen hebben. Stel je wilt echt iets aan je lijn doen. Het label 'ik ben geen sporter' gaat je daarbij beslist niet verder helpen.

In de praktijk
Het is dan ook de uitdaging om je bewust te worden van de 'ik ben's' die jou beperken in je leven. En deze te vervangen door nieuwe overtuigingen. Op die manier worden de negatieve labels omgezet in positieve.

'Ik was geen sporter. Ik wil iets aan mijn lijn doen. Dus nu ben ik sportief.' 

'Ik was een controlfreak. Ik raakte er gestresst van. Vanaf nu ben ik openminded en zie ik wel hoe dingen lopen.'


Probeer het maar eens! Wie weet wat het je brengt!

Welke negatieve labels heb jij?