Op en top frustratie: Niet kunnen slapen

Psyche & spiritualiteit door Betty
Je kent het wel: van die nachten waarin je de slaap niet kunt vatten. Gedachten spoken door je hoofd, je bed is te warm of te koud en ondertussen tikt de klok door.  Als je er in de ochtend uit moet, voel je je alles behalve uitgerust. Argh!

Druk maken om niets

Ik ben in ieder geval zo iemand die zich ?s nachts enorm druk kan maken om niets. Opeens lijken mijn plannen voor de komende dag onuitvoerbaar, vraag ik me af of ik toch wel vuilniszakken had moeten kopen en erger ik me rot aan het feit dat mijn lief een halve centimeter over het midden van het bed lig te ronken. Op zo?n moment kan ik niet ontspannen, flitsen de gedachten door mij heen en denk ik iedere minuut: ik moet slapen, ik moet slapen, ik moet slapen. Tussendoor denk ik: oké, nu moet je echt even gaan ontspannen en twijfel ik enorm of ik mijn vriend sneaky wakker zal maken, zodat ik in ieder geval niet alleen ben.

Uit bed gaan?
Het verschrikkelijke van zo?n nacht is dat ik niet gewoon het patroon doorbreek door uit bed te stappen om Animal Planet te gaan kijken, maar dat ik zwaar gefrustreerd blijf liggen om mezelf te verplichten te ontspannen. In mijn achterhoofd spookt natuurlijk het idee dat ik 'de volgende dag vast verschrikkelijk moe ben en dus een rotdag zal gaan hebben'.

Toch nog slapen
Een slapeloze nacht eindigt bij mij meestal toch met slaap. Als ik net op mijn telefoon heb geconstateerd dat er nog maximaal een half uurtje slaap voor mij in zit, word ik voor mijn gevoel enkele seconden later wakker van de wekker. Waar ik een uur daarvoor nog best fris was, voel ik me op dat moment alsof ik door een vrachtwagen overreden ben. Goedemorgen, je mag weer een hele dag!

Het volgende filmpje gaf wat mij betreft precies het gevoel weer wat ik tijdens zo?n slapeloze nacht heb...


Doordat ik hier nogal vaak mee te kampen heb, ben ik eens op zoek gegaan naar wat bruikbare tips. Ik zal ze hieronder met jullie delen. Wie weet kan ik iemand van een slapeloze nacht behoeden...

  • Neem melatonine. Melatonine is een hormoon dat bij mensen wordt aangemaakt als we weinig licht zien. We worden dus klaargestoomd om te gaan slapen. Gelukkig kun je melatonine ook in tabletvorm slikken. Ik heb zelf een keer tijdens een jetlag een pakje Valdispert gekocht waar melatonine in zit. Werkt als een trein als je hem twee uur van tevoren inneemt. Heb je te maken met stress? Neem voor de zekerheid een tabletje voordat je gaat slapen.
  • Schrijf je gedachten op in een dagboek. Tijdens zo?n slapeloze nacht spoken er allemaal verschillende gedachten door mijn hoofd. Zorgen, vragen des levens en onbenullige andere dingen. Alles komt voorbij. Het kan helpen om al deze gedachten van je af te schrijven. Daarna staat het op papier en kun je het makkelijker loslaten. 
  • Doorbreek je frustratie en ga een poosje een boek lezen met wat warme (chocolade)melk. Dit werkt prima, omdat je al je drukke gedachten van je af zet. Gun jezelf een half uurtje om tot rust te komen, en probeer daarna weer de slaap te vatten.

Hebben jullie weleens last van slapeloze nachten? En hoe gaan jullie daarmee om? Zwaar gefrustreerd (net als ik) of hebben jullie gouden tips?