Reportage: Opening 'Maand van de Spiritualiteit'.

Iteke Weeda

Op een chaotische, humoristische manier legt Iteke Weeda het verschil uit tussen de mannelijke en vrouwelijke aspecten die in ons allen zit. De zaal zat vol met mannen en vrouwen. Er klinkt dan ook gelach veroorzaakt door de grappen van Iteke Weersma en de herkenbaarheid. De lezing helpt je om je partner beter te begrijpen, maar geeft je ook het inzicht dat je door je tegenpool jezelf het best leert kennen. 'Wij zijn hier op aarde om te ervaren wat liefde is'.

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts

hield een lezing over haar nieuwste boek ‘Kleine zielen’. Van kinds af aan hoorde ze al van haar oma en moeder over de heilige Thérèse Martin. Vorig jaar reed Hemmerechts met haar man langs Lisieux. Bij het bezichtigen van de Kathedraal en het huis van Thérèse kwam haar fascinatie terug. 'Door de negatieve ervaringen met de katholieke kerk is er bij een grote groep mensen een antipathie ontstaan tegen alles wat met katholicisme te maken heeft. Hierdoor worden ook de mooie aspecten uit het oog verloren,' vindt ze.

Kristien Hemmerechts wil ons kennis laten maken met een sterke jonge vrouw die op zeer jonge leeftijd een bestseller schreef. Thérèse leefde in een tijd waarin je twee opties had als vrouw: je werd iemands vrouw of je ging het klooster in. Naast het bijzondere leven van Thérèse vertelt Kristien Hemmerechts ook een fictief verhaal over de 8-jarige Marte. Haar ouders kijken beiden op een andere manier naar het geloof. Een Mariabeeld is gaan bloeden en de moeder vindt het een wonder, terwijl de vader nuchter is en vindt dat dit niet kan.


Patty Harpenau

Zaterdag werd ook het boek van Patty Harpenau gepresenteerd, ‘Benjamins Boom’. Tijdens de presentatie vraagt Patty Harpenau het publiek een aantal vragen met de persoon naast ons door te nemen. Een voor mij onbekende vrouw en ik bespreken onze diepste verlangens en wat we het meeste missen in onze levens. Patty legt uit dat het verhaal van Benjamin gebaseerd is op een levensboom. Elke religie heeft zo’n boom. Het verhaal gaat over de reis die je in je leven maakt. Alles is al aanwezig en dat maakt dat je makkelijk kunt verdwalen. Benjamin leert de juiste weg te kiezen.

Christine de Vries

Tijdens de workshop van Christine de Vries zit ik aan tafel met drie onbekende vrouwen. We krijgen oefeningen die we daarna aan elkaar moeten voorlezen.

We mogen alleen naar elkaar luisteren en niet oordelen of bespreken. Er ontstaat iets moois. Behalve dat mijn gemaakte oefeningen niet gek of raar zijn en ik me dus niet ongemakkelijk hoef te voelen, leer je ook door alleen te luisteren de andere vrouwen een beetje kennen. Onzekerheden, kracht en herkenning komen naar voren en aan het einde van de workshop vind ik het zelfs moeilijk om afscheid te nemen van de vrouwen waar ik zojuist iets intiems mee heb gedeeld.

Met kleine schrijfoefeningen weet Christine de Vries je verrassend snel tot de kern te brengen. Op haar website Shodo.nl heeft ze tips, workshops en informatie staan.

Meer weten over de Maand van de Spiritualiteit? Kijk op De Maand van de Spiritualiteit.nl