Interview: Peter Toonen over intuïtieve ontwikkeling.

Is er een reden waarom je boek juist nu verschijnt?

"Twee jaar geleden wilde mijn uitgever al dat ik dit boek ging schrijven, maar ik zag het nut er niet van in. Ik wilde het niet opschrijven, want je moet het gewoon doen. Tot een tijdje terug, toen had ik ineens de juiste verteltoon te pakken. Een praktische toon. Verder is een belangrijk deel van het boek een inleiding op de oefeningen; om het verstand van de lezer gerust te stellen dat dit weleens zou kunnen werken! Ik heb verschillende beroepen gehad, zo ben ik dj geweest en grafisch ontwerper. Schrijven is voor mij een manier om te vertellen en daar voel ik me het beste bij. Toch komt het allemaal op hetzelfde neer: Het is het vertalen van energie naar vorm."

In 1983 ging je lessen volgen bij het Centrum voor Intuïtieve ontwikkeling. Hoe ben je op dat idee gekomen?

"Nadat ik zelf een reading had ondergaan bij een vrouw die de opleiding volgde. Ik was verbaasd over de resultaten. Ik was een opstandige puber, was al jong het huis uit gegaan. Toch wist zij helder de patronen te benoemen die ik van mijn ouders had overgenomen. Overigens bedoel ik met reading niet dat zij met geesten sprak. Zij las mijn ziel vanuit het innerlijke weten. De ziel heeft namelijk een eigen uitstraling: dit zijn de chakra’s en het aura. Die kun je lezen, leren voelen en leren waarnemen. Iedereen kan deze vermogens ontwikkelen, alleen hebben sommigen er meer aanleg voor. Vergelijk het hiermee: Iedereen wordt geraakt door muziek, maar niet iedereen gaat ook het Conservatorium volgen.

Tijdens die reading kreeg ik ook een gevoel van herkenning: alsof ik contact had met een al bekende wereld. Dit komt omdat ik in mijn jeugd meerdere schijndoodervaringen heb gehad. Rond 3-jarige leeftijd ben ik bijna verdronken; ik zat vast in een soort drijfzand. ‘Laat maar gaan,’ dacht ik. Ik zag een prachtig licht en schitterende sterren. Rond mijn 18e had ik twee spontane uittredingen. Mijn relatie eindigde toen en een vriend pleegde zelfmoord. Meerdere nachten achter elkaar had ik nachtmerries, het was net alsof ik er in deze werkelijkheid niet uitkwam. Toen zag ik weer dat licht, trad ik uit mijn lichaam en kon ik me vrij bewegen. De volgende dag vertelde ik het aan mijn vader die me een draai om mijn oren gaf."

In het boek schrijf je over visuele- en meditatieoefeningen. Wat hebben die oefeningen bij jezelf teweeg gebracht?

"Meer innerlijke rust. Ik keek meer naar binnen en durfde mijn gevoelens toe te laten. Dit resulteerde erin dat ik op mijn 25ste van de één op de andere dag stopte met blowen. Ook had ik twee maanden lang pijn tussen mijn schouderbladen die ik helemaal doorleefde. Daarna was het weg. 'Energie kan dus zo sterk werken dat het echt effectief wordt', dacht ik toen. Als je het pad eenmaal in gaat, is er geen weg meer terug: want als je je bewust wordt van jezelf, kun je jezelf niet meer ontkennen. 'Ik ontdekte verder dat van jezelf houden iets actiefs is waar moed voor nodig is."

Is het mogelijk om te mediteren en visualiseren als je een gezin en een fulltime baan hebt?

"'Met vijf minuten meditatie per dag kun je een uur uitsparen', zeg ik altijd. Door meditatie kom je in rust en daardoor kun je helder naar je bewustzijn kijken. Hierdoor ben je veel sneller in staat om juiste prioriteiten te stellen. De visualisaties helpen je om naar je innerlijke beelden te kijken en deze bij te stellen. Dit proces leidt tot meer bewustwording. Voor mensen met een druk bestaan is er ook een korte versie op de cd toegevoegd."

Dan toch nog een vraag over de mediahype 2012. Er wordt zoveel over geschreven op internet, hoe weet je welke informatie betrouwbaar is en welke niet?

"Mijn advies is simpel: vertrouw je gevoel. Je lichaam is daarbij een belangrijke graadmeter. Soms krijg je het warm van bepaalde informatie, soms juist last van je maag of koude rillingen. Niemand weet wat er in 2012 gaat gebeuren. Momenteel zijn er wel al bijzondere processen gaande. Zo leven we in een tijd dat de veranderingen steeds sneller gaan, onze bewustzijn groeit. De Westerse samenleving wordt steeds rationeler, de kinderen daarentegen gevoeliger, terwijl op school enkel hun rationele hersenhelft gestimuleerd wordt. Momenteel polariseert alles. Deze scherpere tegenstellingen zijn nodig omdat die een nieuw bewustzijn noodzakelijk maken."

Moet je je verstand dan helemaal negeren?

"Nee, maar realiseer je wel dat je je verstand alleen nodig hebt om te overleven. Je verstand is niet je innerlijk weten. Verstand is je ego, die heb je nodig, net zoals je de auto nodig hebt, maar je bent niet de auto. In de jaren zestig is er een enquête uitgevoerd om de publieke opinie over kernwapens te peilen. Wat bleek: het grote merendeel van de vrouwen was tegen en het merendeel van de mannen voor. Vrouwen zeiden: 'ik weet niet waarom, maar het voelt gewoon niet goed.' Mannen kwamen daarentegen met rationele argumenten. Wetenschappelijk onderzoek begint ook vaak met een gevoel en een daarbij horende gedachte: 'Zou het niet eens kunnen zijn dat...?' Pas daarna begint men met het verzamelen van de feiten. Je verstand grijpt altijd terug op het verleden of piekert over de toekomst. Je gevoel is altijd in het nu. Wat kan er nou meer realiteit zijn dan het nu?"

Voor informatie over de Maya’s en 2012 kun je kijken op de website van Peter Toonen: Natuurlijke Tijd