Reportage: Cursus Tarotkaarten leggen

In de cursusruimte liggen de kaarten in drie cirkels op tafel. "Dit is volgens de oude inwijdingstradities, de kennis wordt op deze wijze in lagen aangeboden. Je moet eerst de buitenste laag begrijpen en zo werk je naar binnen," vertelt Irena. In deze les is vooral aandacht voor de Kleine Arcana, de buitenste ring: veertig kaarten die iets vertellen over invloeden en situaties uit de zichtbare wereld.

Druïdisme

De afbeeldingen van de Tarot dienen als katalysatoren, oermodellen, zoals de oude mythen en sagen je inspireren: ze zetten je zoektocht in gang en spreken tot je ziel. Op tafel liggen de kaarten van de Tarot van de Druïden. Druïdisme is een spirituele stroming gebaseerd op de kennis en wijsheid van de Kelten, de oorspronkelijke bewoners van West Europa. Drüïdisme lijkt op een andere spirituele stroming: wicca, maar er zijn ook verschillen. Zo is druïdisme geen religie maar een levenswijze. Beide stromingen gaan er echter van uit dat het goddelijke in de natuur te vinden is.

Keltisch Jaarwiel

De buitenste kaarten zijn neergelegd als een Keltisch Jaarwiel, ingedeeld naar de seizoenen. Irena heeft ze zo op tafel gelegd om een goed overzicht te geven. Elk seizoen heeft zijn eigen eigenschappen en de kaarten laten dit ook zien. Zo staan de pentagrammen voor het element aarde en de winter. Het seizoen waar alles een beetje stagneert, waarin ruimte is voor bezinning en inkeer in jezelf. Onterecht wordt het pentagram vaak als duivels teken uitgelegd. Deze mythe is in het verleden door de kerk in het leven geroepen om gehoorzaamheid af te dwingen. De zwaarden symboliseren het element lucht en de lente. In de lente krijg je vaak ideeën, kom je in beweging en focus je op een bepaalde richting. De staven staan voor de zomer en het element vuur. De tijd van actie, omzetting, warmte, wil en enthousiasme. Heel logisch voor een tijd waarin de natuur zich op z'n hoogtepunt bevindt. De bokalen symboliseren de herfst en het element water. Ze staan voor verbinding, zachtheid, relaties, gevoelens en beweging naar binnen toe. Water is verder het enige element dat dingen met elkaar verbindt en door materie heen kan dringen.

Tien zwaarden in je rug

Tussen de stavenkaarten ligt een man plat op zijn buik met tien zwaarden in zijn rug. Hoe moet je zo'n kaart eigenlijk uitleggen? "Kijk goed naar de afbeelding. Wat zie je allemaal op de kaart?" vraagt Irena. De man heeft duidelijk een gevecht geleverd en ziet er levenloos uit. Achter de heuvel is een opkomende zon te zien. "De dood van de man is puur symbolisch. Als je in reïncarnatie gelooft, weet je namelijk dat we onsterfelijk zijn. De dood is tevens een nieuw begin. Het getal tien staat voor het einde van de ellende, voor een kans en een kruispunt in je leven. Wat ga je doen: blijf je liggen met die zwaarden of kijk je naar de opkomende zon?" legt Irena uit. Een kaart bestaat uit vele facetten en heeft geen vastomlijnde betekenis. Hoe meer je die facetten begrijpt, hoe beter je de betekenis kunt uitleggen.

Waar angsten zijn, zijn we gebonden

Er bestaan dus geen negatieve en positieve kaarten en evenmin kun je ermee voorspellen. Tarot is vooral een manier om inzicht te geven in je huidige situatie. "Waar dualiteiten zijn, bestaat ook angst," benadrukt Irena. Ze legt het uit aan de hand van een kaart die in het midden ligt en iets vertelt over de ziel. In deze tarotset heet de kaart Cernunnos, de gehoornde Keltische god van de natuur, de dieren, de landbouw en voorspoed. De kaart heeft dus niets te maken met de duivel. Het plaatje laat zien hoe deze duistere figuur vanuit de verte verschijnt. Vooraan liggen twee naakte mensen te slapen, ze zijn geketend. "De slapende mensen staan symbool voor iets waarvan je je niet bewust bent,' vertelt Irena. "Het gaat over een schaduwkant van jezelf. En de gebondenheid kun je zien als angst. Bang voor de onzekerheid en daarom blijf je maar in die baan hangen waarin je niet gelukkig bent bijvoorbeeld. Deze kaart kan je laten zien dat je jezelf teveel beperkt."

Zes van pentagrammen

Dan mag ik eindelijk een kaart trekken. Ik woon in een pand dat is opgekocht door een nieuwe eigenaar die me er graag uit wil hebben. Hij is op zoek naar een nieuwe woning voor me. Ik wil wel meewerken, maar alleen als ik een financiële vergoeding krijg en er ook op vooruit ga: een groter huis bijvoorbeeld, of een woning in een betere buurt voor een vergelijkbare huurprijs. "Gaat dat lukken?" vraag ik in gedachten en ondertussen trek ik een kaart. Het is de zes van pentagrammen. Een oude man deelt geld uit aan verschillende handen. De zes is een balanskaart. Omdat er veel vragende handen zijn, vraag ik me af of ik wel iets vraag aan de makelaar wat realistisch is. "Moet ik deze kaart uitleggen als een 'nee' op mijn vraag?" vraag ik Irena. "Nee, tarotkaarten geven altijd inzicht in een proces, er is dus geen 'ja' of 'nee'. Bij deze kaart vraag je je af: is er balans? Zijn zijn belangen en jouw belangen in balans? Misschien kun je wel een huis in een betere buurt krijgen, maar moet je genoegen nemen met een kleiner huis. De man die uitdeelt is oud. Dit kun je uitleggen in wijsheid en ervaring, het kan dus zijn dat hij ook veel heeft om uit te delen en dat hoeft niet letterlijk geld te zijn." Tot slot zegt ze: "De betekenis van zo'n kaart kan ik niet voor jou bepalen, in deze cursus leer ik jou vooral om hem op de juiste manier te interpreteren."

Meer weten?

Een cursus Tarot kost 225 euro voor negen wekelijkse lessen. Naast Tarot-cursussen geeft Irena ook Ayurvedisch voedingsadvies, gewichtscoaching, Celtic Reiki behandelingen, Celtic Reiki inwijdingen en Tarot-consulten. Kijk op Praktijk Kamala.