Puberonzekerheden

Psyche & spiritualiteit door Karin
Ken je dat? Dat je terugdenkt aan je puberteit en denkt: ?Oh my, waar maakte ik me allemaal druk om in die tijd, en wat wás ik onzeker!?  En nu, als euh.. volwassen en wijze vrouw, zou ik dit tegen mijn 16-jarige ik willen zeggen.

Lieve 16-jarige ik,
 
Om je maar meteen gerust te stellen: die pukkels gaan echt weg hoor. Misschien niet helemaal. Maar voor een groot deel. En dan durf je zelfs af en toe zonder een dikke laag klei op je gezicht over straat. Hoezee! 
 
En ja, die beugel. Dat is echt niet erg hoor. Het ziet er in ieder geval beter uit dan die draculamond die je eerst had, toch? Laten we eerlijk zijn. 
 
Nee, een ontmaagding is niet romantisch en mooi. Het is ongemakkelijk en pijnlijk.

Waarom je nog niet ongesteld bent en je vriendinnen het allemaal op hun twaalfde al waren? Ach? doet het er toe? Wees blij dat je nu nog niet met zo?n dikke luier in je onderbroek euh? string hoeft te lopen. En je hoort er heus wel bij als je ?het? nog niet bent. En dat je tegen iedereen hebt zitten liegen dat je wél al ongesteld bent, is niet zo slim. Want nu moet je een soort fake-agenda bij gaan houden, met wanneer je zogenaamd ongesteld bent. Anders hebben ze je door.
 
Die jointjes rokende jongen op die scooter is niet de ware. 

Een vriendje? Nee, daar begin je voorlopig nog niet aan hoor. Ja, je bent een laatbloeier inderdaad. So what? Over een paar jaar zien al die sukkels uit je klas die je nu lelijk vinden, je ineens wél staan. Ja, dat kun je je nu niet voorstellen met je complex, je acné en je borstenloze bovenlichaam. Maar wacht maar af.

Piemels zijn inderdaad lelijk en eng.
 
Die meiden die je nu achter je rug om uitlachen om je uiterlijk, die worden later allemaal drie keer zo dik als jij. Gerechtigheid! 
 

En die leuke jongen? Nee, hij ziet je niet zitten. Dus hou alsjeblieft op met dromen over hem, zwijmelen en hopen dat ?ie ooit in een dronken bui zijn tong in je mond steekt of nog erger. Want dat doet ?ie niet. 

De wereldbevolking bestaat niet alleen uit kakkers, populaire mensen, nerds en alto's.

Het is heel schattig dat je denkt dat vriendschap voor altijd is, maar dat is het niet. En liefde vaak ook niet, en daarin zal je nog flink op je bek gaan. Maar daar kom je wel overheen. Ook al denk je op dat moment dat je de rest van je leven zal blijven rouwen om hem op liedjes van Mariah Carey.

De liederen van de Spice Girls zitten inderdaad vol levenswijsheden.

Het komt allemaal goed, lieve 16-jarige ik. Heb even geduld.