Lach jezelf gezond!

Psyche & spiritualiteit door Karin
Voor de dames die in een grot hebben geleefd de afgelopen jaren: uit verschillende onderzoeken is gebleken dat lachen gezond is voor je. Hoe dat kan en hoe je zorgt dat je vrolijker door het leven gaat, leggen wij je uit!
 
Wat is er nou heerlijker dan helemaal vast te zitten in een overweldigende slappe lach waarbij de tranen over je wangen lopen? Helemaal niets! Daarbij is zo?n heerlijke lachstuip een weldaad voor je lichaam en geest. Maar waarom precies?
 

Lichaam
Door te lachen worden veel spieren getraind; maar liefst vijftien gezichtsspieren komen in beweging! Ook de spieren in de buik en het middenrif spannen aan en masseren hiermee zachtjes de organen. In de andere spieren is de spierspanning tijdens het lachen juist laag. Hierdoor krijg je een ontspannen gevoel. Een ideale combinatie dus. Als je lacht haal je ook dieper adem en je bloeddruk en hartritme worden op elkaar afgestemd. Het bloed stroomt sneller en transporteert zo meer voedingsstoffen en zuurstof naar je hersenen. Tijdens het lachen komen in de hersenen ook endorfinen vrij. Deze hormonen geven je een prettig gevoel, hebben pijnstillende eigenschappen en verminderen een teveel aan stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Een lachsessie van twintig minuten brengt evenveel vitaliteit en welzijn als een step- of joggingsessie. Hmmm... wij weten wel wat we liever doen! Verder versterkt lachen het immuunsysteem. En dit immuunsysteem zorgt ervoor dat je een betere weerstand hebt tegen virussen en bacteriën. 

Geestelijk
Lachen vermindert stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid. De ontspanning in de spieren en het vrijkomen van endorfinen zorgt voor een prettig gevoel. Ook kan lachen pijnstillend werken. Fijn!

Sociale leven
Niets zo goed voor je sociale leven en je netwerk als lachen. Lach als je om 7 uur ?s ochtends de tram instapt, lach vriendelijk naar voorbijgangers en maak lol met je collega?s en je vrienden. Bovendien: geen aantrekkelijkere vrouw dan een vrouw die lacht en geniet! Dus ja, een leuke kerel charteren is een stuk makkelijker als je lacht dan wanneer je als een zuurpruim kijkt en denkt dat toch geen enkele man geïnteresseerd is. 
 

Jonger
En misschien wist je dit nog niet, maar lachende mensen lijken ook jonger! Uit onderzoek blijkt dat mensen die lachen gemiddeld twee jaar jonger worden geschat. Smile!
 
Tips 
Wil je voortaan wat meer lachend (en dus gezonder) door het leven gaan? Onthoud deze tips dan.
  • Probeer negatieve mensen zo veel mogelijk te vermijden, niets zo slopend als continu ?gezeur? aanhoren van mensen die nooit tevreden zijn. Omring jezelf dus met positieve lachebekjes!
  • Bezoek regelmatig een cabaretvoorstelling of ga voor de goedkopere versie: koop cabaret-dvd?s.
  • Het is heel makkelijk om als je je een keer heel rot voelt thuis te blijven en onder een deken te kruipen. Maar probeer jezelf bij elkaar te rapen en ga lekker met vriendinnen chillen. Daarna voel je je veel beter dan wanneer je thuis was gebleven.
  • Probeer jezelf niet altijd even serieus te nemen. Een beetje zelfspot kan wonderen doen voor je humeur! Dus struikel je voor het oog van tientallen mensen? Grinnik in jezelf in plaats van dat je boos wordt omdat je zo stuntelig bent.
  • Kijk veel comedyseries.
  • Count your blessings en sta regelmatig stil bij de mooie mensen en dingen in je leven. Een instant smile op je gezicht verschijnt.
Ben jij een lachebekkie of kun je nog weleens zwaar op de hand zijn?

Bron: www.gezondvgz.nl