Puur natuur (of toch maar niet?)

Lichaam door Jerney
Tijdschriften vinden het vandaag de dag nodig om lekker ?puur natuur? te doen. Hartstikke tof uiteraard. Je voelt je immers stukken beter wanneer je een putje in het been van een topmodel ontdekt. Maar gaan we soms niet ietwat ver?
 
Het blijft een big issue: tijdschriften en Photoshop. Aan de ene kant willen wij vrouwen dolgraag tegen iemand opkijken. Anderzijds willen we alleen nog maar een blaadje sla eten wanneer de benen van Doutzen Kroes in de nieuwste Victoria?s Secret-campagne zijn tentoongesteld. Of het nu komt door wat de media ons - vertekend -  voorschotelt of het vernietigende zelfbeeld dat een vrouw al vanaf de baarmoeder meekrijgt; we kruipen het liefst in een hoekje van de badkamer, wanneer blijkt dat we ook deze maand nog niet de buik van Angelina Jolie, de armen van Charlize Theron en de glow van Jennifer Lopez hebben. Want dat is toch kut.
 
 
Plus size en puur natuur
Daarom heeft de tijdschriftenbranche bedacht - lees: gedwongen uitgevoerd dankzij internationale druk - dat er in ieder geval één keer per jaar een plus size of puur natuur-issue moet zijn. In deze oplage wordt er door de vooruitstrevende redactie gezegd: ?Je bent prima zoals je bent, rondingen zijn prachtig en die extreme pukkel op je kin? Nou daar heeft Gwyneth Paltrow ook wel eens last van.? Dolgelukkig - en met een Mars in de hand - lezen we het tijdschrift van voor tot achter uit en zijn voor één dag extreem gelukkig met onszelf. Totdat de maand erop een nieuwe editie op de deurmat verschijnt. Dit keer geen plussize model op de voorkant, maar eentje die duidelijk nooit problemen heeft met het passen van een bikini in een tl-buis verlichte paskamer. Om het nog even te benadrukken schreeuwt het blad ook nog eens ?Get in Shape!? en staat het vol met tips om binnen tien dagen - onmogelijk - bikiniproof te zijn.
 
 
Lekkende modellen
Het mag de pret echter niet drukken, want het is toch fijn om één keer per jaar even te ontvluchten aan picture perfect. Sommige fotografen en tijdschriften zijn het daar helemaal mee eens en vinden dat je niet ver genoeg kunt gaan. ?Als ze realiteit willen, dan krijgen ze die?, is het motto. Zo kwam ik afgelopen week een fotoreportage tegen die toch een ietsepietsiebeetje misselijkmakend was. Tijdschrift Vice kwam namelijk met een fotoreportage met menstruerende modellen. Inclusief knetterrode slipjes, bloed op buiken - hoe dan?! - en een model met haar volle tampon in de hand. En dat is misschien toch net iets te natuurlijk. In sommige gevallen is het daarom beter om de realiteit een beetje mooier te maken dan dat het is. Net zoals je liever compleet negeert dat vriendlief niet alleen naar het toilet gaat om zijn haar te fatsoeneren.  
 
Fake it 'till you make it
Misschien is Photoshop daarom zo slecht nog niet. Het is immers fijner wegdromen bij een prachtige fotoreportage met gladde benen en een mooie huid dan kijken naar overbehaarde tuintjes en ingegroeide teennagels. Celebrities blijven echter een uitzondering, want god wat is het fijn dat ook zij last hebben van mascara-panda-ogen en een misplaatste ?string in reet?. Op zo?n moment is je pure zelf zo slecht nog niet.
________________________________________________________________________________________

Jerney van Poorten - een 25-jarige in ontkenning - heeft een ?overdose? aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Wekelijks schrijft ze op haar blog http://schrijftaal.blogspot.com over alles wat in haar ogen bijzonder interessant is. Zoals George Clooney of ruziën in bed. De columns zijn niet politiek correct, maar gelukkig ook nooit politiek; "Want dat is voor oude mannetjes met hangbillen", aldus Jerney.