Fake modellen op H&M-website

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Zweedse modeketen H&M staat onder vuur wegens het gebruik van neplichamen. De modellen zouden voor 90% door de computer zijn gemaakt en enkel de hoofden zouden afkomstig zijn van echte vrouwen.

Neem eens een kijkje op de webshop van de modegigant en je zult het meteen opmerken: alle modellen hebben exact hetzelfde (zeer slanke) lichaam. H&M heeft alleen de hoofden vervangen en hier en daar de huid een tintje donkerder gemaakt.

De modeketen geeft toe dat de lichamen van de modellen inderdaad op de computer gemaakt worden en alleen de hoofden 'echt' zijn. "Dit wordt gedaan om de aandacht te leggen op de kleding en niet om een ideaal lichaamsbeeld te scheppen," meldt een woordvoerder van H&M aan Dailymail.Maar is dit wel zo slim van de modegigant? Als zelfs de levende modellen al niet meer volstaan, wat zegt dat dan over de toekomst van het vrouwelijk zelfbeeld? Er zijn al zo veel discussies over de onrealistische maten (ook door photoshop) en schoonheidsidealen in de modewereld; door gebruik te maken van fake modellen doet H&M hier nog een schepje bovenop.

"We nemen foto?s van kleding op de poppen die ook in de winkels te zien zijn en geven er vervolgens een menselijke verschijning aan. We doen dit puur om met de kledij te pronken." Op de website van H&M is het mogelijk om een virtuele pop aan te kleden met jouw favoriete kledingstukken. De pop kan tien verschillende hoofden krijgen, maar een ander lichaamstype? Think twice!

Een stomme stap van H&M of vind je de ophef nogal overdreven?