Vrouwelijke bazen zijn pestkoppen

De maatschappij door Karin
Pesten op het werk gebeurt regelmatig als we de media mogen geloven. Maar wist je dat de grootste pestkoppen op de werkvloer vrouwelijke bazen in het bedrijfsleven zijn? Dit blijkt uit onderzoek van een aantal Britse experts.
 
Als het over pesten op de werkvloer gaat, denken we meestal aan agressief gedrag van mannen. Echter, maar liefst één vijfde van de bazinnen zegt dat ze verbaal agressief is tijdens kantooruren. 10% geeft toe dat ze haar collega?s de schuld geeft als er iets misgaat. Maar liefst 90% geeft aan dat ze meer stress heeft dan andere werknemers, en dat dit de oorzaak is van haar gedrag. 60% zegt dat een slecht beleid de reden is voor haar stress. Tevens blijkt dat daarbij 70% van hun pestgedrag gericht is tegen andere vrouwen. Marion heeft dit ook meegemaakt en heeft haar verhaal aan Ze.nl verteld
 
Expert Mike Fisher zegt hierover: "Dames met een machtspositie ervaren psychologische problemen die vroeger typisch waren voor hooggeplaatste mannen. In deze tijd zijn er steeds meer vrouwelijke werknemers aan de top. De voornaamste reden voor een verhoogde agressie is dat dames niet altijd om kunnen gaan met stress. Ze besteden meer aandacht aan details, dus ze maken zich meer zorgen over kleine dingen. Het gevolg zijn lange tenen, waardoor ze foute opmerkingen kunnen maken. Dit kan door collega's als pestgedrag geïnterpreteerd worden." 
 

 
Waarom?
Vrouwen pesten om de zwakkere persoon op kantoor te ondermijnen, intimideren en te kwetsen. Ze doen dit om zichzelf machtig te laten voelen, vooral wanneer het slachtoffer niet voor zichzelf opkomt. Bovendien gaan vrouwelijke werknemers ook minder snel de confrontatie aan, mannen zullen dit eerder doen. Hierdoor pesten vrouwen eerder andere vrouwen dan mannen. Dames voelen zich snel bedreigd door het succes van anderen, ze willen hun slachtoffers stoppen voordat ze overschaduwd worden of voordat hun tekortkomingen boven water komen. Vrouwelijke pestkoppen zijn over het algemeen perfectionistisch en voelen zich beter dan anderen als het gaat om vaardigheden en mogelijkheden. 
 
Tips
Als je gepest wordt op het werk kan het echt een ware hel zijn om naar kantoor te gaan. Hier een aantal tips:
  • Word niet emotioneel, blijf kalm. De pester vindt het alleen maar fijn als je ?breekt?;
  • Doe je werk goed, zodat de pester je op zo min mogelijk punten kan pakken;
  • Bewaar e-mails als bewijsmateriaal;
  • Bouw een netwerk op buiten je eigen afdeling waar je op terug kunt vallen;
  • Praat erover, lucht je hart bij een psycholoog of mentor;
  • Geef jezelf niet de schuld.
Ben jij weleens gepest op je werk door een vrouwelijke collega of je vrouwelijke baas?