'Girl with half a face' werd jarenlang gepest

De maatschappij door Kristie
De 17-jarige Sarah Atwell heeft een erg zeldzame ziekte: neurofibromatose. Hierdoor groeit er een tumor aan de rechterzijde van haar gezicht… Na jarenlang gepest te zijn ondergaat ze een operatie die haar leven zal veranderen.

Het meisje, afkomstig uit Nova Scotia, werd acht maanden geleden gediagnosticeerd met haar aandoening. Hoe ouder ze werd, hoe meer de tumor met haar meegroeide. Helaas bleven de veranderingen in haar uiterlijk niet onopgemerkt op school en werd ze gedurende haar hele leven flink gepest. Zo zijn er klasgenoten die haar schoolfoto’s doormidden scheuren en die haar herhaaldelijk beledigen en naroepen...

Girl with half a face
In 2012 nam Sarah al een filmpje op waarin ze vertelde dat ze gelukkig wilde zijn, ongeacht wat de pestkoppen zeiden. Deze video plaatste ze op Facebook en daarmee werd ze al erg bekend. In de camera vertelt ze door middel van blaadjes: 'Ik heb een tumor, dat is alles… Ik zou willen dat mensen begrijpen dat er niks mis is met mij’ en ‘Ik word constant uitgescholden voor bitch, teef, slet, dik of lelijk…’ In haar laatste boodschap van de video laat ze zien dat ze sterk wil blijven en dat ze hoopt dat het pesten op een dag stopt. Deze video had toen al veel impact op het internet: Sarah ontving duizenden berichten van mensen en hierdoor kreeg ze al snel de bijnaam Girl with half a face. Vervolgens kwam ze in contact met Discovery, waardoor er een documentaire van haar werd gemaakt. Deze wordt vanavond op televisie uitgezonden.

Gepest
In de documentaire wordt zowel het pesten als de operatie vastgelegd. “Elke dag op school is stom, sommige kinderen bedreigen me zelfs met de dood. Ik hoop dat ik later met kinderen kan werken, en in het bijzonder kinderen die ook gepest worden”, vertelt Sarah. De operatie was niet zonder enig risico, want er was een grote kans op veel bloedverlies. Ze was dan ook erg zenuwachtig. De zwaarste ingreep mag nu dan wel afgelopen zijn, het werk aan Sarahs gezicht is nog niet voorbij. Chirurgen kunnen ook niet uitsluiten dat de tumor terug komt. “De volgende procedure zal het gedeelte rondom haar ogen omvatten. Ze heeft nog te weinig zicht, de grote uitdaging is wat we met het oog en het hervormen van de oogkas gaan doen”, aldus Dr Morris, haar chirurg.

Hoe het na de operatie met Sarah is kun je vanavond zien op Discovery Fit & Health, aldus Daily Mail. Sarah heeft in ieder geval aan aangegeven dat ze heel blij is met het eindresultaat: “Ik heb weer rechte lippen! Ik ben zo blij, ik blijf maar in de spiegel kijken en foto’s maken.”


Kende jij Sarah al? Wat vind jij van haar aangrijpende verhaal?