Welke ontharingsmethode past het beste bij jou?

Lichaam door Xandra

Het is half juli en de zon heeft zich al regelmatig laten zien in ons kikkerlandje. Eén nadeel van die bikini en die zwierige zomerjurkjes: alles moet weer glad! Welke ontharingsmethoden zijn er en welke is het prettigst voor jou?

De bikini's hangen weer volop in de winkels, een goed excuus om te shoppen dus. Bij zo'n hippe bikini hoort natuurlijk ook een lekker glad huidje. Weg met die haartjes dus, maar hoe kom je het best van die vervelende dingen af? Er zijn verschillende opties en omdat kiezen lastig is, zet Ze.nl de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Scheren
Het is misschien wel de meest gebruikte methode om van die lelijke haartjes af te komen en dat is niet voor niets. Scheren is ontzettend goedkoop, heel makkelijk, snel gedaan en - niet onbelangrijk - pijnloos. Mits je scheerschuim gebruikt, want anders kun je nare plekken veroorzaken door het scherpe mesje. Het nadeel van scheren is wel dat de haartjes niet helemaal verwijderd worden, alleen dat stukje dat boven het huidoppervlak uitsteekt. De haarwortel blijft zitten waardoor er na een paar dagen alweer vervelende stoppels verschijnen. Belangrijk om in de gaten te houden met betrekking tot scheren is dan ook dat je het mesje vaak vernieuwd. Een oud mesje wordt bot en kan pijnlijke wondjes veroorzaken.


Ontharingscrème

Er zijn verschillende crèmepjes op de markt die epileren hartstikke makkelijk maken. Een ontharingscrème doet eigenlijk hetzelfde als scheren, de haartjes boven het huidoppervlak worden verwijderd dus ook hier is het een oplossing van zeer korte duur. Daarnaast bevatten de crèmes veel chemische bestanddelen, als je het er te lang op laat zitten kan dit een heel pijnlijk effect hebben op je huid. Het middeltje heeft namelijk niet alleen effect op de haartjes, maar ook op de huidcellen erom heen. De crèmes zijn dan ook zeker niet geschikt voor het ontharen van je bikinilijn. En de geur is ook verre van Chanel No. 5. Niet mijn favoriet dus, maar simpel is het wel.

Harsen
Het kan koud, warm of zelfs lauw; effectief is het sowieso. Binnen een paar seconden ben je zo haarloos als een baby, hoewel je natuurlijk niet per se voor de Brazilian Wax - alles foetsie - hoeft te gaan. Net als bij epileren, zorgt harsen ervoor dat het volledige haartje verwijderd wordt en je wekenlang met een gladde huid rondloopt. Je kunt harsstrips in de winkel kopen en thuis aan de slag gaan, maar dit zorgt wel vaak voor een enorme knoeiboel waarna de badkamer meer geharst is dan jijzelf. Het beste is dan ook om dit over te laten aan de schoonheidsspecialiste. Zo weet je zeker dat het zo pijnloos en goed mogelijk gebeurt.


Epileren

Gelukkig is dit het jaar 2012 en bestaan er ook elektrische apparaten om het klusje voor je te klaren. Bij elektrisch epileren wordt de haarwortel door een stroomstootje zodanig verhit dat hij heel makkelijk uit te trekken is. Het is hetzelfde effect dat je krijgt bij het epileren van je wenkbrauwen, maar dan op je benen, je oksels of zelfs je bikinilijn. Hoewel die laatste wel een erg pijnlijke aangelegenheid is. Het voordeel hiervan is dat de haartjes soms tot wel vier weken lang weg blijven. Een behandeling voor je op vakantie gaat en je hoeft er niet meer naar om te kijken dus. Her beste moment om te epileren is na het douchen, je huid is dan nog soepel waardoor het uittrekken van de haartjes makkelijker gaat.

Laseren
Helemaal hip tegenwoordig is het laten laseren van je huid; alle celebs doen het. In tegenstelling tot de bovenstaande opties is laseren in de meeste gevallen permanent. Haartjes worden al in de groeifase vernietigd waardoor je na een aantal sessies misschien wel nooit meer terug hoeft te komen. Een groot nadeel is wel de prijs. Laseren is een duur grapje, zeker wanneer je veel herhalingsbehandelingen nodig hebt. Zorg dus sowieso dat je van tevoren weet hoe duur jouw behandeling gaat worden en denk goed na of je dit er voor over hebt. Je kunt immers ook een hele leuke zomeroutfit halen voor die prijs.


Een goede algemene tip voordat je begint met ontharen is scrubben. Een milde scrub of zelfs een ruwe handdoek is al genoeg, zo verwijder je dode huidschilfertjes en voorkom je ingegroeide haartjes. Na het ontharen is het gebruiken van een verzorgende crème een echte aanrader. Omdat ontharen niet alleen voor je haartjes vervelend is, maar ook voor je huid zelf is het belangrijk dat je deze goed insmeert om het extra te beschermen. Een laatste waarschuwing voor alle haarloze Ze's: gebruik na het ontharen geen geparfumeerde producten. Dit kan vreselijk gaan irriteren en dat is - zeker in bikini - echt niet sexy...

Welke onthaarmethode gebruik jij het liefst?