Etherische oliën

Lichaam door Stephanie
Behoefte aan een zenmomentje, een anti-cellulitismiddel of iets tegen menstruatiepijn? Ren dan niet gelijk naar de winkel voor peperdure smeersels of pillen. Er bestaan namelijk genoeg wondermiddeltjes binnen de aromatherapie.

Wanneer je 'aromatherapie' hoort, denk je wellicht aan een rustgevende massage in een luxueuze spa. Maar het is meer dan dat. Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid met etherische oliën: gezuiverde extracten uit planten. Deze kunnen worden gebruikt voor massage- en inhaleertechnieken, maar kunnen ook worden toegevoegd aan huidlotions en shampoo. Er zijn veel verschillende etherische oliën die allen antiseptisch zijn, maar ze hebben ieder specifieke eigenschappen. Wij hebben een paar oliën uitgelicht en een aantal van hun werkingen op een rijtje gezet. Zorg ervoor dat wanneer je aromatherapie toepast je altijd 100% zuivere en niet aangelengde olie gebruikt. Let daar op bij de aanschaf, want goedkoop is meestal duurkoop.

Citroen
Omdat de olie van citroen zoveel positieve eigenschappen bevat, is dit een handige om in je kastje te hebben staan. Verkouden of grieperig? Verdamp dan, vanwege zijn antibacteriële en antivirale werking, wat citroenolie op een brandertje. Bij keelpijn: gorgel met een mengsel van water en twee druppels olie. Als je last hebt van een onzuivere huid is het een tip om je gezicht twee keer per dag af te spoelen met een mix van vijf druppels olie en een glas gekookt water. Pas op: de olie is fototoxisch, dus niet in de zon op de huid gebruiken.


Eucalyptus
De sterke geur van eucalyptus kennen we allemaal van de sauna en de Vicks VapoRub. Als je verkouden bent en je luchtwegen vrij wilt maken, wordt stomen met eucalyptus aangeraden. Meng vijf tot acht druppeltjes in een kom met heet water en ga er al in- en uitademend boven hangen. Als je jezelf hebt gebrand aan de oven sprenkel je wat druppels olie op een vochtig watje en leg je die op de zere plek. Herhaal dit een aantal keer per dag. Bij verstuikingen meng je vier druppels met olijfolie en masseer je dagelijks de pijnlijke plek. Neem deze olie nooit oraal in, alle eucalyptussoorten zijn namelijk giftig.


Lavendel
Een gouwe ouwe onder de etherische oliën. We liggen allemaal weleens te woelen en te draaien in bed als we de slaap niet kunnen vatten. Lavendel biedt soelaas. Druppel wat olie op je hoofdkussen en je zult merken dat dit zorgt voor rust en ontspanning. Voor de theeliefhebbers: drie lavendelknopjes laten trekken in heet water doet de truc ook. Verder heeft de olie ook een rustgevende werking op de huid. Word je deze zomer gestoken door een insect? Sprenkel drie druppels op een vochtig watje en houd dit op de betreffende plek. Van zwelling en pijn is dan geen sprake. Vermijd deze olie in de eerste drie maanden van een zwangerschap.


Bergamot
Wist je dat naast cranberrysap ook een bad met Bergamot helpt bij blaasontsteking? Voeg hiervoor twintig druppels van de olie toe aan een kuip met warm water. Wanneer je last hebt van je spijsvertering, wordt deze bevorderd door een mengsel van vijf druppels olie en 50 milliliter amandelolie op je buik te wrijven. Ook bij vermoeidheid van het lichaam verricht de olie wonderen. Meng drie druppels Bergamot met drie druppels Ylang-Ylang en een eetlepel basisolie en masseer daarmee je lichaam. Breng deze olie niet puur op de huid aan, deze is namelijk fototoxisch en verhoogt de gevoeligheid van de huid op UV-straling.


Rozemarijn
In de zomermaanden zorgt het zilte zeewater voor droog haar. Meng drie druppels rozemarijn met wat shampoo en je hebt na je wasbeurt weer weelderige lokken. Verder zorgt rozemarijn ook geestelijk voor een boost. Zeker in deze, voor sommigen, laatste studiemaanden is het handig om af en toe zes druppels rozemarijn te verdampen. Dit verfrist namelijk het geheugen, verheldert de geest en bevordert het concentratievermogen. Gebruik deze etherische olie niet bij zwangerschap!


Geranium
Menstruatiepijnen, we kunnen makkelijk zonder. Maar helaas is er doorgaans weinig wat we aan ons maandelijkse feestje kunnen doen. Geranium kan wel ons premenstrueel syndroom wat draaglijker maken. Laat een lekker bad vollopen en meng vijf druppels Geranium met twee druppels Scharlei, twee druppels rozenolie en een theelepel honing of een beetje melk. Treedt deze zomer een zonneallergie op? Smeer je huid dan meerdere malen per dag in met een mengsel van Geranium, Salie, Calendula en Pepermunt. Geranium wordt in de aromatherapie ook gebruikt bij nervositeit en stress. Vermijd deze etherische olie tijdens zwangerschap.


Gebruik jij vaak etherische oliën?