Eén op de vijf volwassenen plast in het zwembad

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Ieuwww, dit is informatie wat je misschien liever niet zou willen weten. Eén op de vijf zwembadbezoekers laat hun plasje tijdens het zwemmen lekker lopen. Dit blijk uit een Amerikaanse enquête. Het zwembad als openbaar toilet?

Heb je je weleens afgevraagd waarom je altijd zulke rode ogen hebt als je thuiskomt van een dagje zwembad? Dat komt doordat er dus mensen zijn die niet even de moeite nemen om naar het toilet te gaan. Rode ogen ontstaan namelijk niet alleen door chloor, maar wel door chloorgas. Dat ontstaat door de combinatie van chloor met urine.

Volgens het Water Quality and Health Council, die de enquête uitvoerde, vinden de meesten het ?lekker gemakkelijk? en ?anoniem?. Dr. Chris Wiant vindt dat echter een verkeerde denkwijze, zo vertelt hij aan Daily Mail: "Hoe makkelijk het ook is om anoniem te plassen in een zwembad, je moet dat absoluut vermijden. Urine zorgt er namelijk voor dat de chloor zijn werk niet kan doen: het doden van bacteriën. Daardoor kunnen er ziektes ontstaan bij de zwemmers.?


Maar dat is niet de enige oorzaak. Volgens de enquête 'vergeet' ook 70% van de bezoekers om te douchen voor ze in het zwembad duiken. "Het lijkt misschien niet logisch dat je je afspoelt voor je in het zwembad duikt, maar het is essentieel voor iedereen z'n gezondheid."

Als dingen zoals make-up, zonnecrème, parfum, deodorant, zweet en vuil in aanraking komen met chloor en andere chemicaliën, kunnen ze namelijk ziektes verspreiden onder de zwemmers.

Zo houd je het zwemmen veilig:

  1. Spoel je voor het zwemmen af onder de douche. 15 á 30 seconden is genoeg.
  2. Zieke mensen moeten het zwembad vermijden, zodat de ziekte niet kan worden doorgegeven via het water.
  3. Je kunt het beste het toilet één keer per uur bezoeken.
  4. Als het water een stinkende of indringende geur verspreidt, spring er dan niet in. Een chemisch evenwichtig zwembad is namelijk geurloos.
Heb jij weleens in het zwembad geplast?