Kimberly Klaver laat zich opsluiten voor het goede doel

De maatschappij door Xandra

Het is een warme dag, maar ze zit 12 uur lang in een hokje opgesloten. Voor de actie Lock me up ? Free a girl van de stichting Stop Kindermisbruik zit Kimberley Klaver vast. ?Het is wel een beetje benauwd, maar het is te doen.?

Op het moment dat ik haar spreek is de actrice, onder andere bekend van series als SpangaS en Voetbalvrouwen, net over de helft en heeft ze dus nog een lange weg te gaan. ?Ik denk dat de laatste paar uurtjes wel zwaar worden?, zucht ze. Naast haar liggen boeken, folders van Stop Kindermisbruik -?voor motivatie?- en haar iPhone om bezig te blijven, maar twaalf uur is lang. ?Tot nu toe heb ik nog wel dingen te doen gehad. Ik zit veel op Twitter, heb contact met andere mensen en probeer zo actief mogelijk te zijn.? Ik onderbreek Kimberley dan ook tijdens haar buikspieroefeningen. Misschien niet het beste idee, want het is erg warm binnen en sporten maakt het alleen maar erger. ?Ik wilde eigenlijk yoga doen, maar het is gewoon te klein en het matras is te zacht. Er is niet veel mogelijk in deze ruimte.?


Mooi weer

Het feit dat het zulk mooi weer is, is voor Kimberley sowieso flink pech. ?Ja, ik vind het heel erg?, zegt ze stellig. ?Met dit weer ben ik normaal alleen maar buiten. Naar het terras, varen, sporten. Echt buiten leven gewoon. Ik ben zelfs laatst met een vriendinnetje naar een geitenboerderij geweest?, vertelt ze lachend. De actrice is gek op dieren en vind het ook heel jammer dat haar hondje niet mee naar binnen kan. Daarnaast is ze normaal gesproken heel actief. Iets dat zeker te merken is aan de manier waarop ze eigenlijk wat rusteloos in het kleine hokje zit. ?Een normale dag begint voor mij om zes uur 's ochtends, waarna ik de hele dag naar verschillende sets en locaties aan het rennen ben. Maar zelfs op vrije dagen ben ik helemaal vol gepland. Ik ben altijd druk dus het is heel frustrerend dat ik nu niets doe.?

Kimberley heeft dan ook wel even getwijfeld voordat ze besloot mee te doen aan deze actie. ?Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo lang heb stilgezeten. Dit is niets voor mij, maar daarom is het wel een uitdaging. Ik ben weer een ervaring rijker. Je hebt tijd voor je gedachtes hier binnen en dat is ook heel confronterend, er is no escape.?

Opgesloten om seks te hebben met mannen
Wat voor de actrice echter maar één dag is, is het leven van duizenden meisjes in India. Ze zitten opgesloten in dezelfde kleine hokjes, dag in dag uit. ?Ik kan me er een voorstelling van maken, omdat ik er veel over heb gelezen, maar wat ik nu doormaak is niets in vergelijking met hen. Die meisjes zien nauwelijks daglicht, krijgen net genoeg te eten om te overleven, het is viezer, kaler en er komen per dag een aantal mannen die gewoon met ze mogen doen wat ze willen. De kwaliteit van leven is een hel. Het feit dat je niet zelf kan bepalen waar je naartoe gaat en wanneer, voor mij is dat heel vreemd.? De meisjes hebben vaak een leeftijd die varieert van veertien tot zelfs acht jaar oud. Dit is hun normale leven.


Stichting Stop Kindermisbruik

Stop Kindermisbruik heeft al een aantal tehuizen geopend om de kinderen op te vangen nadat ze zijn bevrijd uit die vreselijke omgeving, maar genoeg is het nog lang niet. ?De opvanghuizen zijn nodig, want anders komen die meisjes zo weer in een hokje. Opvang en scholing is heel belangrijk?, knikt Kimberley. Donaties zijn dus hard nodig. Op het moment dat ik haar spreek heeft Kimberley 1400 euro opgehaald, maar ze hoopt natuurlijk dat dit meer wordt. De actrice zit immers niet voor niets zo lang in het benauwde hokje. ?Het begint nu echt te kriebelen. De laatste loodjes zijn het zwaarst, hè. De muren komen op me af, ik wil zo graag de zon in rennen.? Gelukkig krijgt Kimberley veel support van haar vriend en haar vriendinnetjes, hoewel.. ?Ik heb ze gebeld voor wat extra steun. Er zijn net wat vrienden langs geweest die een ijsje gingen eten voor mijn raam. Zat ik daar met mijn bakje rijst!? Want naast het feit dat ze opgesloten zit, mag Kimberley ook niets anders eten dan af en toe een bakje rijst. ?Om me zoveel mogelijk in te leven?, vertelt ze. ?Maar gelukkig ben ik geen grote eter.?

Verliefd op Ibiza
Dat Kimberley het nog erg zwaar gaat krijgen in haar hokje is duidelijk. Normaal gesproken zou ze nu op Ibiza zitten, waar ze bezig is met haar nieuwe film. ?Verliefd op Ibiza wordt een romantische comedy met veel humor, mooie locaties en een leuke cast. Een heerlijke film.? Daarnaast is ze vanaf oktober te zien in de Belgische serie Crimi Clowns, met onder andere Johnny de Mol en Frank Lammers. Het is een schril contrast met waar ze nu mee bezig is. ?Het laat me wel realiseren wat voor kansen ik hier krijg en hoe vrij ik ben.? Doorzetten gaat ze zeker, hoe zwaar het ook nog gaat worden in de kleine ruimte. ?Ik ben geen quitter, ik moet volhouden. Het maakt niet uit hoe.?

En volhouden doet ze, want ruim drie uur later verschijnt dit bericht op Twitter: ?We zijn vrij! We did it!?

Wil jij Kimberley steunen voor Stop Kindermisbruik? Kijk dan op deze site.  Meer info over Stop Kindermisbruik vind je op hun website.