Eau La La!

Lichaam door Petra
Ben jij ook zo gek op parfummetjes? Een geurtje is heel persoonlijk: het laat zien wie je bent. Maar het is nog best lastig om er eentje uit te kiezen die goed bij je past. Wij geven je de tips hoe je de perfecte geur vindt.

Haastige spoed is zelden goed

Neem de tijd voor het kopen van een luchtje. Als je echt wilt weten of een luchtje bij je past, test ?m dan. Spuit in de winkel een beetje parfum op je polsen, in je nek en op je kleding. Vervolgens kun je de hele dag ruiken of de geur je bevalt. Ook de volgende dag kun je nog even aan je kleding ruiken. Word je blij, dan schaf je ?m aan. Bij twijfel, niet doen. Probeer gewoon weer een ander luchtje uit.

Bovenkant hand
Heb je geen geduld voor deze test? En wil je a la minute een nieuw geurtje scoren? Spuit dan een beetje op je polsen en op de bovenkant van je hand. Loop de winkel uit, zodat je niet helemaal in de war raakt van al die verschillende soorten geurtjes. Ruik aan de bovenkant van je hand. Daar is de huid iets koeler waardoor hij neutraler ruikt dan op je polsen.

Geef je neus rust
Hoeveel geuren kun je verdragen? Alle geurtjes gaan op elkaar lijken dus na nummer drie heeft je neus het echt wel gehad. Test parfum één voor één, het liefst met een uur ertussen. Misschien even je shoproute aanpassen? Snel een luchtje op Schiphol scoren zit er dus niet meer bij.

Niet wrijven
Wrijf jij ook altijd met je polsen tegen elkaar als je er net parfum op hebt gespoten? Dit kun je beter niet doen! Hierdoor ?breek? je namelijk de geur. Even wapperen met je handen will do the trick! Zo kunnen je polsen aan de lucht drogen.

Ten minste houdbaar tot
Haal die stoffige parfumflesjes maar van je dressoir, want het heeft helemaal geen zin om ze jarenlang te bewaren. Zuurstof en licht tasten namelijk de geur aan. Gooi het dus gewoon weg en vraag een nieuw parfummetje voor je verjaardag (of kijk je lover heel lief aan). Bewaar je nieuwe parfum op een koele, donkere plek of in het doosje zodat de geur het beste bewaard blijft.

Zwaan kleef aan
Een parfum hecht beter op een vette huid dan op een droge huid. Smeer je dus eerst lekker in met een bodylotion, zodat het geurtje die je opdoet beter op je blijft ?plakken?. Zo kun je er langer van genieten!

Eigen lichaamsgeur
Niet elk luchtje zal goed bij je passen. Iedereen heeft namelijk een eigen lichaamsgeur dat zich vermengt met het parfum, waardoor het ene luchtje bij jou heel anders kan ruiken dan bij een vriendin. Iedereen heeft daarbij ook een andere PH-waarde (zuurgraad) van de huid en ook dit heeft invloed op de geur.

Houd je neus alert
Na een halfuur ruik je de geur vaak niet meer zo sterk. Je neus is ?gewend? geraakt aan de geur en deze valt daardoor minder goed op. Tenminste, voor jou dan. Een ander zal nog steeds dat lekkere luchtje ruiken. Extra spuiten heeft dus geen zin, tenzij je de hele dag in een wolk parfum wilt lopen. Wat wel helpt: afwisselen van luchtje. Je neus blijft dan 'alert' en jij kunt blijven genieten van het heerlijke parfum dat je de hele dag omgeeft.

Sport met een deo
Ga niet met een luchtje op sporten. Door je inspanningen stijgt je lichaamstemperatuur, waardoor de geur sterker, zo niet té sterk wordt. Wil je lekker fris ruiken tijdens het sporten, kies dan voor een deo.

Don't do the mix
Zorg ervoor dat je een parfum nooit mixt met andere geuren. Pas op met geurige badolie, deodorant en crèmes. Gebruik producten die bij het parfum passen of kies voor ongeparfumeerde deodorant en crèmes.

Met huid en haar
Volgens de Engelse parfummakers Jo Malone en Lyn Harris zouden huid- en haarkleur een indicatie voor het type parfum zijn:
?    Blond haar en een lichte huid - fris, licht, bloemig.
?    Rood haar en een lichte huid - een bloemige mix waaronder ook exotische bloemen.
?    Kastanjekleurig haar en olijfkleurige huid - een zwaardere geur met oriëntaalse bloemen en ingrediënten als citrus.
?    Zwart haar en donkere huid - zware, intense geuren met exotische bloemen en een houtachtige basisnoot.

Kies je type
Wil je een luchtje uitkiezen? Houd dan rekening met wat voor type je bent. Naast huid- en haarkleur kun je namelijk ook kijken naar je persoonlijkheid:

Type 1: Sportief: Je hebt een sportief leven en daarom draag je het liefst een frisse geur. Fruitige geuren, die uitnodigen voor een spannend avontuur zijn geschikt voor jou.

Type 2: Romantisch: Ben je een echte zwijmelaar? Denk dan aan bloemige geuren: Jasmijn, rozen, orchideeën, iris, hyacinten, magnolia, viooltjes en fresia?s.

Type 3: Zwoel en verleidelijk: Jouw parfum is wat zwaarder. Het bevat veel kruiden en noten. Jij hebt een zwoele geur nodig die klaar is voor de verleiding!

De geurtjes uit het artikel:
1 Marc Jacobs - Daisy  Eau de Toillette voor een vrolijke bui.
2 Jil Sander - Sun Delight  Eau de Toillette voor een zomerse, zwoele bui.
3 Thierry Mugler - Womanity Eau de Parfum voor een vrouwelijke bui.
4 Chloe - Love Eau de Parfum voor een romantische, sensuele bui.
5 Issey Miyake - L'Eau d'Issey Eau de Toilette voor een frisse bui.

Wat is jouw favoriete geur?