Wat als de grond onder je voeten verdwijnt

Psyche & spiritualiteit door Mendy
Ik brak met mijn beste vriend. Wauw, dit had ik niet zien aankomen. Ik voel me verdrietig, ik ben geschokt. Ik heb pijn, de pijn is te voelen rond mijn hart. Mijn hart is zwaar. Hoe ga ik hiermee om?
 
Dit zou zo'n typische situatie zijn waarin ik volledig in de stress zou schieten. In de jarenlange zoektocht naar mezelf, mijn patronen, mijn emoties, mijn gevoelens en hoe ik werk, heb ik een bepaalde methode gevonden om met stress om te gaan. Een methode waarin ik op een heldere manier keuzes kan maken en bij mezelf kan blijven.
 
Gedachten en emoties
Gedachten schieten door mijn hoofd, hoe kon hij, the bastard! Ik vertrouwde hem, ik vertrouwde hem met mijn hart. Hij ging op mijn hart staan, sprong en schopte het in de hoek. Het gevoel van ongeloof schiet door mijn lijf.  Wanneer ik mijn gevoel de vrije loop laat, voel ik mijn handen trillen, diepe geraaktheid, onmacht en verdriet. Alle mooie momenten samen razen door mijn hoofd, dat komt allemaal nooit meer terug. Nooit meer. Mijn vertrouwen is voorgoed beschadigd. Ik wil hem nooit meer zien of spreken.
 
Ja, dit zijn mijn emoties en gedachten, mijn wegwijzers. Mijn wegwijzers vertellen mij dat dit pad mijn hart sluit, dat dit pad schadelijk is voor mijn geluksbeleving.

 
Mijn bewustzijn
Naast mijn emoties en gevoelens is er nog meer van mij, ik besta niet alleen uit emoties en gevoelens. Ik bezit ook een bewustzijn en mijn bewustzijn geeft me nog meer informatie, deze informatie helpt mij om te groeien als mens, als ziel. De informatie van mijn bewustzijn leert mij dat het ervaren van de emoties zonder de vervuiling van gedachten, slechts een gevoel is. Een emotie zonder vervuilende gedachten is slechts een gevoel, dat maakt het veel lichter. Mijn hart opent zich weer, ik ben gerust.
 
Het gevoel is een lichtdrukkende senstatie rond mijn hart, wanneer ik daar heenga met mijn aandacht ervaar ik alleen dat. Ik merk dat de gedachten van verdriet het gevoel verzwaren, maar dat zonder de gedachten, het gevoel slechts het gevoel is. Daarnaast kan ik me ook afvragen in hoeverre mijn gedachten en emoties waar zijn. In hoeverre ik mijn gevoelens adopteer als waarheid, zal de zwaarte van mijn verdriet bepalen.
 
De waarheid
Ik heb een aantal dagen uitgetrokken om aanwezig te zijn bij mijn gevoel, om mijn zware gevoel als een onderzoeker onder de lamp te leggen, om het te toetsen op waarheid. Het is slechts mijn bevinding, mijn waarheid, maar het is ver weg van absolute waarheid. Absolute waarheid bestaat niet en daarom besluit ik mijn waarheid aan de wilgen te hangen. Ik ben nu nog samen met de lichtdrukkende sensatie rond mijn hart en het besef dat deze situatie, deze man, op dit moment niet langer welkom is in mijn realiteit. Ik kies bewust voor de kwaliteit. Ik kies bewust om alles wat niet langer als kwaliteit wordt ervaren te laten gaan.
 
Ik hervind mijn rust, mijn peace, mijn realiteit. Ik hervind mijn hart, open en ontvankelijk voor nieuwe ervaringen. Ervaringen die in de toekomst wellicht een dergelijke situatie met zich meedragen, maar daar kies ik voor. Zonder vriendschap, zonder verbondenheid ervaar ik geen kwaliteit. Ik weiger mijn hart te sluiten, ik weiger nog een dag langer te leven in mijn eigen tijdelijke waarheid, omdat het simpelweg maar tijdelijk mijn waarheid is. Tijd heelt alle wonden en schept naar gelang de wil, ook weer herstel van het ondenkbare.
 
Mijn keuzes
Elke situatie heeft altijd in ieder geval twee invalshoeken, het positieve en het negatieve, de pijn en de groei. Ik kies voor beiden, ik ga er doorheen. Ik ben dankbaar voor de pijnlijke situaties in mijn leven, omdat ze me helpen groeien, omdat ze me laten zien wie ik ben, omdat ik leer dat alle situaties ervaren worden in de kleur van de gedachten en emoties die wij ze zelf geven.
 
 Lees ook de vorige columns van Mendy!
________________________________________________________________________________________

Mendy schrijft over relaties, psyche en spiritualiteit. Ze woont in Amsterdam samen met haar honde-kind, Daisy Dallas. In haar eigen 'liefdessituatie' experimenteert ze naar hartenlust.Mendy schrijft iedere week een column over haar eigen ervaringen met betrekking tot haar  methodiek.

Ze houdt zich voornamelijk bezig met bewustwording in/en de liefde en het filosoferen hierover. Zij geeft workshops, lezingen en schrijft een boek over haar eigen ontwikkelde methodiek.

Mendy's dag is gevuld met; filosoferen, schrijven, lezen, Daisy Dallas, reizen, ervaren, groeien en liefde... hierover kun je lezen, op o.a. MendyvanderLinden.nl.