Alleen naar een feestje, help?!

Psyche & spiritualiteit door Karin
Helaas kun je je bij aankomst in een woonkamer vol mensen niet meer achter je moeder verschuilen. Kon dat maar. Je bent danwel niet contactgestoord, maar het blijft lastig: naar een feestje waar je alleen de jarige kent. Help?!

Hoe vaak ik wel niet een uitnodiging heb gehad voor een verjaardag van een lieve vriendin waarbij ik bij voorbaat al denk: ?hoe gaan we dit nou weer fixen??. Afzeggen? Iemand meenemen? (Wie? For crying out loud?) Of toch maar gewoon alleen gaan? Meestal ga ik maar gewoon, maar ik zal de eerste zijn om toe te geven dat het niet mijn favoriete bezigheid is: alleen naar een verjaardag waar je alleen de jarige kent. Ook andersom vind ik het vervelend: mensen uitnodigen waarvan je weet dat ze dan alleen naar je feestje moeten komen waar ze niemand kennen. Je weet zelf maar al te goed hoe schijtkutkak dat af en toe is. Daarom geven wij wat tips om er een leuke avond van te maken.


Tip 1: Je bent niet raar en stomomdat je alleen bent

Houd in ieder geval in gedachten dat je geen loser bent als je alleen naar een feestje komt. Want zodra je die gedachte hebt, word je onzeker. Realiseer je ook dat veel mensen het juist alleen maar goed vinden dat je toch gekomen bent en daarom graag een praatje met je aanknopen. Ze weten hoe irritant het soms kan zijn.

Tip 2: Open houding
Hoezeer je eigenlijk geen zin hebt in dit feestje omdat je alleen gaat, probeer toch lief, gezellig en vrolijk te kijken. Want zolang jij een gesloten houding en een ietwat chagrijnige blik in je ogen hebt zul je niet vaak aangesproken worden deze avond. Sta ook niet met je armen over elkaar of met een telefoon in je hand continue naar je scherm te staren. Kijk om je heen, glimlach en doe alsof je het reteleuk hebt in je eentje!

Tip 3: Ga bij iemand staan/zitten die ook alleen is
Niets is zo eng om bij een groepje meiden te gaan staan die elkaar al twintig jaar kennen en alleen maar met elkaar bezig zijn. Daar zou elke powervrouw de rillingen van krijgen. Bovendien is het altijd maar afwachten hoe ze op zo?n ?nieuwkomer? reageren. Nee, kijk om je heen of je nog meer meiden ziet die alleen zitten of die naast iemand zitten die ze niet zoveel te vertellen hebben. Misschien hebben jullie elkaar dat juist wel!


Tip 4: Bedenk onderwerpen

Hoe suf het ook klinkt, maar als je niet zo?n klessebes bent, bedenk dan van tevoren wat je kunt vragen en vertellen aan iemand om het gesprek op gang te helpen. 'Waar ken jij de jarige van?' 'Moest je van ver komen?' Het zijn suffe vragen, maar wellicht zijn het net die ijsbrekers die een leuk gesprek op gang brengen. Of vraag aan de jarige van tevoren wie er precies allemaal komen en wat ze doen. Wie weet heb je iets leuks met elkaar gemeen of kan iemand iets voor je betekenen. Zo kun je netwerken én heb je gespreksstof.

Tip 5: Vroeg weg
Het is echt geen schande om een beetje op tijd weg te gaan van de verjaardag onder het mom van ?ik heb nog een feestje? of ?ik moet morgen vroeg op?. De jarige zal ongetwijfeld begrijpen dat het niet ontzettend jottem is in je eentje en is allang blij dat je de moeite hebt genomen om te komen, ondanks dat je niemand kent.

Heb jij nog tips om in je eentje een verjaardag door te komen?