Stoppen met roken, maar hoe..?

Sport & gezondheid door Laura_S
Het stinkt, het is slecht voor je gezondheid, je krijgt er rimpels van, maar het is oh zo verslavend! Roken? In Nederland rookt 26% van de vrouwen, dat is erg veel vergeleken met andere landen. Maar hoe kom je er toch vanaf?

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier zijn enkele tips om van die slechte gewoonte af te komen.

Tip 1
Plan een dag dat je wilt gaan stoppen. Het is makkelijker om een datum te kiezen wanneer je gaat stoppen, dan het zomaar te bedenken op de ochtend dat je wakker wordt. Op deze manier kun je alvast voorbereidingen treffen, zoals asbakken weggooien en vrienden en familie inlichten. Kies bijvoorbeeld als stopdag de dag dat je op vakantie gaat of de dag van het volgende jubileum met je lover.

Tip 2
Download een stoppen met roken-app. Er zijn verschillende apps die heel handig zijn. Ze houden bijvoorbeeld precies bij hoeveel geld je al bespaard hebt door niet te roken. Ook houden deze apps bij hoe je gezondheid is verbeterd sinds je bent gestopt, bijvoorbeeld verbetering van je conditie en het verminderen van vroegtijdige rimpels.


Tip 3

Begin meer te sporten. Door te sporten ga je beter in je vel zitten, wat erg belangrijk is als je stopt met roken. Ook zorgt het voor afleiding en helpt het gevoel van 'gezond bezig' zijn te versterken. Yogalessen helpen je te ontspannen tijdens deze stressvolle periode. Ook wordt je conditie beter nadat je bent gestopt wat het extra leuk maakt om te beginnen met sporten.

Tip 4
Maak een spaarpotje. Voor rokers is het heel normaal om zo weinig mogelijk geld uit te geven aan boodschappen, maar vervolgens wel elke dag meer dan vijf euro uit te geven aan een pakje sigaretten. Als je het geld wat je normaal aan sigaretten uitgeeft opspaart in een potje, kun je aan het eind van de maand als beloning een leuk cadeautje voor jezelf kopen!

Tip 5
Probeer je zoveel mogelijk te begeven op plekken waar niet wordt gerookt. Ga in discotheken en op je werk niet mee naar de rookruimte. Als je gewend bent om in huis te roken was dan je gordijnen en bankhoezen, zodat alles weer fris ruikt. Het is dan zonde om een sigaret op te steken en de frisse geur in je huis weer te verpesten.


Tip 6

Verander je gewoontes. Neem een andere route naar je werk, ga ergens anders ontbijten of sta gelijk op van tafel na het eten in plaats van eerst een sigaret op te steken. Rook je graag ?s avonds op de bank voor de televisie, ga dan bijvoorbeeld in de slaapkamer tv kijken of bij een vriendin waar niet wordt gerookt. Rook je graag een sigaret bij het drinken van een glas alcohol, probeer dan de eerste paar weken niet te drinken totdat je wat meer gewend bent aan de nieuwe situatie zonder sigaretten.

Tip 7
Tot slot is het altijd goed om veel water en vruchtensappen te drinken om de nicotine zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Je krijgt meer trek in lekkere dingen op de momenten dat je vroeger een sigaret opstak. Om te zorgen dat de kilo?s er niet aanvliegen kun je kiezen voor gezonde snacks met weinig calorieën zoals fruit.

Ben jij ook van plan om te stoppen of ben je bezig met een stoppoging? En om welke redenen wil jij niet meer roken?